♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Monday, June 15, 2009

on 14th june 2009

setelah mendaftar di uia PJ,banyak bende yg berubah..antara ana dan usrah ana..ana kehilangan seorang kakak usrah yg sangat baek tapi allah menggantikan kembali dengan kakak usrah yg dulu pergi sekejap kerana dugaan Ilahi..kakak usrah ana datang kembali..meskipon kehilangan sorang..tetap diganti dengan yg laen..merdu dan syahdu bunyiny..sewaktu hari mendaftar di UIA baru2 ni..ayahanda ana berkate,
"tak sedak ati nok tinggal kak kat sini.tak srupo DQ."
sedih jugak bunyinye.ana tengok ayahanda ana pon macam tanak balek je pas anta ana..die ajak ana jalan2..macam berat nak tinggalkan anak nakal die kat tempat berpancaroba ni..tapi ape yg ana kate pada ayahanda ana..
"takpo la.sini ramai saen doh..budak2 DQ sume ado sini..usrah pon ade..Qurrotu pon ade sini jugak..kalo ade masaloh kak buleh balek johor..jange rusing la."
ayahanda nampak sedikit tenang dan lebih selesa meninggalkan ana di situ.mungkin die risau melihat keadaan UIA tak same seperti keadaan die menghantar ana ke DQ satu tahun setengah yang lalu..mana mungkin same Ba'..anakanda mu memasuki zon baru yg memang harus diterokai dengan segala kekuatan dan keimanan serta ketaqwaan..kekuatan anakanda adalah ukhuwwah yg pernah anakanda semai di bumi DQ bertahun lameny..dan anakanda yakin,anakanda pasti punye penyokong yg takkan pernah berhenti menyokong dan melayan segala karenah anakanda..terutamanye usrah MARJAN HANANI dan tak terkecuali rakan sekelas anakanda:emielia dan fadiah..peace!!
macam sedih sket anakanda menulis post ini..
walopon anakanda cube meyakinkan ayahanda dengan pelbagai fakta2 kes yg jitu,namun ayahanda tetap risau..ibunda lebih2 lagi..tiap2 malam call..huh..naek minyak anakanda kat sini..haha..jgn marah akak,abang..jgn jeles eh!!
pelbagai soalan yg ayahanda tanye,
"kawan ado situ ke?"
"kawan tok tido skali ke?"
hem..sangat risau..
tapi anakanda kat sini sebenarnye dah sangat ok..meskipon anakanda tak tido dengan usrah anakanda,tapi anakanda tau betapa mereka menyayangi anakanda..ceh..jiwang+perasan..
so takpayah ayahanda dan ibunda risaukan anakanda di sini..kelas anakanda kalo ayahanda nak tau,seramai 25 orang..sume budak DQ kecuali 2orang je tidak dari DQ..termasuk banin..sume banin DQ dalam tu..meskipon anaknda tade kawan banin yg buleh diminta tolong atau tunjuk ajar macam orang laen(perlu ke?) tapi sekurang2ny anakanda mengenali banin2 itu..biarpun kadang2 tatau name..tapi muke ssangat familiar..so tade la ayahanda nak risau anakanda tertipu,terjebak dengan cinta bersegi2 atau berpetak2..haha.tapi anakanda tetap pohon doa dari ibunda dan ayahanda supaya anakanda dikuatkan iman dan taqwa disini..
waaa..macam da lari tajok..saje..ana tau ayahanda ana akan bangga bile membaca post ni..kan ba'??
peace buat abang dan kakak!!ini bukan bodek tau..haha..
ok,berbalek pada 14jun..oh..itulah tanggal kelahiran ana..bese je.kali pertama ana menyambut kelahiran jaoh dari family..selama 17 tahun ana sambut besday ana dengan kuaga..sambut yang bagaimana?ana tade aa buat parti tari menari..tiup lilin atau bergembira..oh sekadar fakta unt dikongsikan..
orang kristian membuat perumpamaan bahawa kek itu ibarat dunia dan cahaya lilin itu ibarat cahaya islam..nur islam..so bile kite umat islam tiuo lilin tu,same macam kite y ang padamkan nur islam..then kite tepok tangan..patu kek tu plak kite potong makan2..suap2 lagi..huhu.tu melalui pembacaan ana lah.sejaoh mane kebenarannye ana tatau..sekadar nak berkongsi..
ok,masok tajok asal ana..
besenye parent ana akan buat kenduri tahlil..macam unt orang mati je..haha.tapi sempena besday ana..so ana rase sangat istimewa..
ana yakin,kakak dan abang ana pasti sangat jeles dengan post ana kali ni...peace bang!!
haha
sebab besenye besday ana kene time cuti skolah..kalo tak buat tahlil pon kitorang g picnic..tak pon ana just blanje dierang makan sate..unt menghargai jasa ayahanda dan bonda serta family yang tak henti2 menjaga,mendidik,mendera,memukul ana sejak ana berusia satu hari sampai sekarang..so ana blanja la dierang kan..huhu.duet dari mane??duet simpanan ana laa..kan kene kena menyimpan..unt benda2 canni laa..haha..tapi asal2 ny tu duet mak ayah jugak..huhu.tapi skurang2ny ana senang hati dapat blanje dierang..uh..lari tajok..
ana nak cakap tntang kesedihan dan kekecewaan ana di UIA sebenarny..
hem..ok..
pada 12hb jun..malam...
badan ana panas..mungkin sebab kena hujan di UIA..hujan di sini macam sangat bahaya..kena sket je tapi da buat ana saket kepala sepanjang hari..tak cam kat DQ..ana buleh maen ujan macam anak sheikh Tolbah!!haha..
uh..malam tu abang kakak call tak henti2..lagi la rase macam manja..nangis je laa..
tapi disebabkan keesokanny hari sabtu dan ana da janji nak kua dengan kawan2,so ana jadi baek tibe2..makan ubat dan take a long rest..ceh..mengarut..
alamak..macam panjang je post ni..
13jun..
tah la kenapa..ape yg menguji..plan yang ana rancang sejak zaman paleolitik da berubah..ana ke Mid sepatotny berempat..tapi sayang..ana cume berdue..biarlah konflik yg terjadi antara kami tinggal kenangan dan jadi rasie..but..kali ni mmg ana tatau kenapa sangat emosi..dan ana sangat kecewa..sebab ana ajak dierang kua nak celebrate besday ana!!waaaa...ana nak nangis..frust ny ana bile dierang refused unt kua dengan ana..dan ana gagahkan diri jugak kua walopon berdua..dan walopon ana sangat frustrated..konflik yg berlaku mungkin salah faham..anba kena redha..ana cube trime dengan hati yg terbuke..tapi ana perlukan mase..jgn desak ana..jgn pakse ana..tinggalkan ana sendirian...oh..syahduny..ana sedih...
malam besday..
ana terbace mesej dari hset emielia,dierang nak buat party kat bilek emi..*(sori ana bace..sangat sori)
ana dengan penuh kejahatan dan kekejaman..ana masok bilek,silent hset dan tido..ana tade mood nak sambut besday..sori usrah marjan hanani..especially ateh..
14jun..
mesej full..kua bilek,ade 2 kad..dari manusia yang dikasihi..ana tau..ana tau ana yg bersalah..ana yang gagalkan parti dierang..bazirkan duet dierang..berslaahny ana..an\yong,tengok aape adek buat kat Marjan hanani..perangai yg sangat terok..sayu nya hati ana bace kad dari anje dan ateh..mesej yang sayu dari acik..maafkan ana marjan hanani..ana tahu korang sayangkan ana..(ye ke??)ana yg terok..ana yang melampau merajok..kan??haha.
alamak..ana kat cc ni..ana kene jumpe emielia..janji nak makan same2..nanti ade kelas bio kat lab..alamak..mesti kene beli lab coat..(ye ke eja cantu?)..taktau..
ok je laaa..nanti ana sambung lagi kesah besday yang mengecewakan kerana kezaliman ana sendiri..sayang marjan hanani..
:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

2 comments:

ayong said...

adeq, hati yg paling Allah kasihi adalah hati yg plg lembut terhadap saudaranya..
xmo la merajuk2 ni, kan dah 19 thun..bleh jd mak org dah!
huhuhu
nway, sumimasen!ayg x wish besday...act sort of 'x ingat' gak..hp kesyangan tu jammed so besday sume pon dah xde reminder..
huhu..maafkan daku
smoga umur diberkati n murah rezeki!
lots of luv
ayg

nurulhusna said...

ceh..adek baru 18 tahun la ayong...taun depan baru cukop 19tahun..hem..tu laa..ape punye pangai la kan..tiru sape la ni..huhu..
ayong,sampai ati tak ingat besday adek eh..adakah besday along pon ayong tak ingat??adakah kau lupa??
haha..
tape la..taun depan ade besday lagi kalo pnjg umo.i'allah.uda g universiti same ngan ayong ke???

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.