♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Sunday, March 15, 2015

Be a strong man.

No comments:
Dalam fatrah siapkan thesis, kepala memang ligat fikir macamana nak susun jadual. Deadline memang ada less than 2 weeks. Tu belum tolak makan minum tidur bersosial beribadah beriadah segala bagai.

Rasa nak nangis fikirkan semua benda kena buat dalam restricted time. Mana nak tunaikan tanggungjawab pada orang-orang sekeliling. Tu baru tanggungjawab pada kawan-kawan dan adik-adik junior. Belum ada lagi tanggungjawab nak uruskan suami dan anak-anak.

Itulah, kita ada 24 jam. Tapi orang yang bijak menguruskan masa, 24 jam tu sudah more than enough untuk mereka. Kalau orang tak bijak susun masa, 24 jam pun boleh jadi sangat sikit untuk mereka isi dengan baik. Itulah yang membezakan orang yang berdisiplin dan orang yang kucar-kacir.

Kadang-kadang rasa letih. Bila tangan sedang semangat nak menulis thesis, tapi ideanya langsung tiada. Buntu. Stuck. No point. No solution. No answer. Waktu tu rasa sangat nak putus asa. Nak jumpa SV dan cakap, "bagilah apa-apa markah pun untuk saya. Saya dah malas dah nak fikir."

Sampai macam tu saya bayangkan.

Tapi Allah kata, Allah sayang orang yang kuat. Kuat fizikal, kuat mental, kuat iman.

Sebab nak dapat kasih sayang Allah tu la, susah macamana pun, sakit macamana pun, kita kena usaha. Sebab orang yang cepat putus asa ni orang yang lemah. Orang yang kuat, dia sentiasa usaha usaha dan usaha untuk buat yang terbaek.

Kalau diberi pilihan, tentulah nak jadi orang yang Allah suka. So dah takde choice laen untuk disukai Allah kena jadi orang yang kuat.

datang UIA bulan Ramadhan tahun lepas untuk selesaikan topik research dengan supervisor. Seronok dapat supervisor yang sporting dan mudah berkira. Semoga kelebihan ini dapat mudahkan jalan menyiapkan thesis. ^^


Senyum. Motivasi kita adalah Allah dan selamanya Allah. Semoga Allah redha dengan perjuangan menyiapkan thesis ni. Kalau dapat redha Allah, insya Allah mudah.

Doakan saya. ^^

Regards,
'AH. ;)
:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

Friday, March 13, 2015

I share my golden picture untuk adik-adik yang bakal ke UIA Kuantan.

No comments:
Ramai adik-adik PM tanya pasal course di UIA Kuantan.

Surely, i feel so glad to help you.

Selama empat tahun di UIA, memang dapat bagi overview for each course kecuali course baru seperti chemistry, plant, maritim. Ha, part tu saya tak tahu. Kena rujuk junior yang memang amek that field.

Satu saja pesanan saya untuk adik-adik, apa saja overview yang saya bagi, its will never be same as your own experience. Every year, things will change. Every intake, a lot of condition might be change. So, dont hold so tight to my opinion.

Lagi satu, pilihlah apa-apa bidang sekalipun, asalkan buat yang terbaek, then everything will go on very ok. So no need to worry so much. Enjoy your day.

Selepas empat tahun berada dalam kos yang bukan pilihan saya, saya rasa takde masalah pun untuk berada di bidang mana sekalipun asalkan kita tahu purpose of life. Serving the ummah!

Nak share sikit gambar-gambar sepanjang ada kat UIA. Nak tunjuk how happy it is.

Semua batch Radiography. We enjoy the night. :D
We had a picnic during our busy schedule with Clinical Practice (posting) at Bandar Temerloh. We enjoy the posting walaupun a bit exhauted!
We are discussing our assignment during lunch hour at hospital. We enjoy the time even its very tough.

We organised the seminar and we present during the seminar. A multitasker will never fail!  
Classmates. We enjoy the hard and hurt time together. =)
MEDCY reunion. Belajar belajar jugak.
To be continue. :D
:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

I will start writing!

No comments:
I love my blog. So much. This is my training ground to become a good writer one day soon. I wish!

Sekarang, saya tinggal lagi 3 bulan untuk menghabiskan study di UIA.

Bunyi macam lama. Tapi sebenarnya tak pun. The times will fly so fast. Believe me.

Saya rasa saya baru je masuk UIA. Baru je berkenalan dengan lecturer dan kawan-kawan baru. Sekarang the sad feeling tiap-tiap hari singgah bila bangun tido. Tengok pagar UIA, rasa macam i will miss this. Tengok ATM yang selalu rosak, i will miss this. Tengok guard UIA, i will miss them. Tengok mahallah tengok kuliyyah, all the feeling is like, i will miss miss all of this sambil nangis dalam hati.

Now, i on my way in writing thesis. No class. No schedule. It based on how you manage your own time. Bila hidup takde jadual ni, baru kita rasa, kita ni bagus ke tak.

Let me tell you this, sebelum ni waktu ada jadual, when its stated dalam jadual kelas start pukul 9 pagi. Then i will prepare my pakaian (usually i will iron all the clothes for one week during weekend, so this is not a problem for me) as early as 8 am. I have a good attitude i think (astaghfirullah..), sebab i make my self compulsory to be in the class 30 minutes before the lecture starts. Its good actually. 30 minutes before class saya dah duduk di kerusi dalam kelas. Bertenang, tarik nafas hembus dan perbetulkan niat.

"Saya datang ni nak belajar. Nak tuntut ilmu sebab Allah suruh. One day nak jadi lecturer. Nak ajar ilmu kat student. I need to be the best!"

Tu sebelum ni la, waktu department bagi jadual. Sekarang ni, i have no respective schedule. Nak pergi mana, tak kisah. Nak buat apa, lantak. Takde sape nak marah dan xde sape nak cek. Good kan?

Dulu saya ingat best macam tu. Tapi sebenarnya keadaan ni sangat memerlukan disiplin yang tinggi dalam diri kita. Kalau takde disiplin yang tinggi, sampai pukul 11 pagi boleh jadi masih di atas katil.

Hidup berubah. Banyak benda yang akan terus berubah.

Tapi selagi mana kita tahu apa main purpose kita hidup kat dunia ni, berubah macamana sekalipun hiudp ini, kita akan tetap on the right track. Believe me. So, clear your vision. You will enjoy your life.

Eh macam banyak sangat idea mencurah curah ke ladang gandum bila menulis.

I wish i can always update blog.

Ni 1st post untuk tahun 2015.
Actually i have a lot of good thing to share with the world!

Wait ya. I will. :D

Ok see you all soon.

Regards,
'AH. ;)
:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

Saturday, September 20, 2014

Year 4 : I start to value thing

4 comments:
Sejak masuk tahun akhir ni, rasa macam semua benda saya nak hargai.

Semua event rasa nak join.

"Ni kali terakhir ni pergi program ni."

Lepas dah graduate nanti kita tak tahu kita ada di mana. Kita tak tahu kita masih ada dalam persekitaran yang begini lagi atau tidak.

Kat UIA memang senang nak cari program-program yang baek.

Lepas ni dah keluar UIA, entah apa yang akan berlaku. Kena usaha lebih sket la nak cari pengisian-pengisian yang baek. Subhanallah.

I love UIA so much. So so much.

Dapat saya rasakan betapa sedihnya bila dah betul-betul habis belajar nanti.

9 bulan sebelum waktu itu tiba. Dan saya akan terus hargai semua yang ada dsisi.

Regards,
'AH. ;)
:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

Monday, August 18, 2014

Last week at HUSM

1 comment:
Pertama kali dapat jadual penempatan di HUSM selama 8 minggu, rasa nak menangis. 

Sekarang alhamdulillah Allah bagi kudrat, Allah bagi sihat, Allah bagi semangat dan berjaya habiskan LAPAN minggu tersebut.
Photo: Minggu terakhir selalu menjadi minggu yang best. 

Kenapa tak pernah rasa perasaan best macam ni sebelum ni?

Meniti minggu terakhir di HUSM. 

With love,
'AH. ;)
Walaupun 3 hari MC. Tu maksima MC. Kalau ikutkan dapat 2 minggu MC. Tapi hati punya cekal taknak ganti hari bekerja, saya gagahkan diri. Dan Allah bagi kekuatan. Alhamdulillah. 

Sekarang ni tengah menaip dengan komputer hospital sambil tunggu patient datang. Harap-harap patient tak datang. Bukan malas. Tapi kan tak baik mendoakan orang sakit. 

Minggu akhir ini saya bertugas di bahagian kecemasan. So deal dengan patient yang kemalangan dan ditimpa musibah. Menarik kes-kes yang ditemui. Terskru tangan, bertusuk kayu dalam lengan, termasuk batu dalam mata, tertelan duit. Wah. Macam-macam. 

Dan saya suka nasihatkan, "Banyakkan sabar ye.."

Ada satu patient tu, saya cakap "banyakkan sabar ye.."
Dia marah saya balik.
"Kau tahu ape. Kau tak rasa sakit. Kau tak tahu aku sakit macamana."

Saya senyum. Dalam hati  memberontak cakap, "Macam aku tak pernah sakit."

Tapi demi etika kerja dan profesionalism, saya trus tersenyum dan beri khidmat yang terbaek.

Jadi muslim yang profesional ni selain kena jaga etika, kita lagi lagi la kena jaga adab. Bawa nama Islam kan. ^^

Semalam saya balik agak lambat. Sekarang asyik nak balik lambat-lambat je. Punyalah rasa chenta sangat dengan HUSM ni. Tu yang rasa liat nak balik UIA. 

Insya ALLAH minggu depan akan balik semula ke UIA. 

Setelah hampir 3 bulan meninggalkan bumi Kuantan, memang tak tipu rasa rindu.
Rindu nak gi kuliah. Bila fikir kuliah rasa rajin je nak pergi UIA. 
Rindu nak lepak kat Teluk Chempedak. Nostalgia kot kat situ. Bila stress je lepas pergi Afzan, mesti pergi TC. 

Ingat, bila stress cari Tuhan dulu. Baru pergi memerhatikan ciptaan Tuhan. ^^

Harap-harap tahun empat ni which is tahun AKHIR kat UIA ni takde lah stress sangat macam sem lepas. Saya rasa sepanjang hidup di UIA, sem lepas paling ngeri. Buktinya blog memang tak hapdet langsung.  Sebab memang tough. Subjek tough. Kelas packed. Clinical Practicenya lagi. Memang mencabar.

Saya tidak berharap banyak untuk tahun empat. Cukup untuk melaluinya dengan sejahtera,aman sentosa. Insya Allah.

Ok. Walaupun saya dah menulis banyak, patient tetap tak datang. Apa lagi yang boleh saya buat. Melayan FB pun sudah habis News Feed saya scroll. Hehe. 

Saya memang tak suka duk diam. Otak boleh jadi beku. Maka saya akan katakan tidak pada kerjaya yang selalu buat otak saya beku. Ok. 

Sekian. Sehingga jumpa lagi. ^^


:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

About Me

My Photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.