♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Sunday, December 18, 2011

Overview : Medic and Dentistry di UIA

Assalamualaikum.

Sebagai satu perkongsian yang moga-moga bermanfaat, insya Allah kali ni saya dan sahabat-sahabat teruja untuk menulis tentang kos masing-masing setelah hampir satu semester di bumi Kuantan.

Kalau diikutkan, satu semester bukanlah lama, dan belum menjadi orang yang pakar, tapi sekadar perkongsian pengalaman dan pengetahuan yang sedikit untuk adik-adik yang bertanya.

Ramai sungguh adik-adik yang bertanya. Alhamdulillah, teruja nak masuk Kuantan tu. ^__^

Sebelum dinukilkan hasil-hasil sahabat-sahabat saya, suka untuk saya peringatkan, semua tulisan di sini berbentuk peribadi, dan sebarang teguran boleh diemelkan pada saya sendiri deh,
husna_taqwa@yahoo.com
Ataupun inbox jah FB saya : 'Abdullah Hanzalah

Sekadar ingatkan sekali lagi, tulisan-tulisan ini adalah pendapat peribadi. Insya Allah, kalau Allah mudahkan urusan, semua kos di Kuantan akan menyusul seperti Pharmacy, Dietitic, Radiography, Optometry, Audiology dan banyak lagi. So, keep on updating and sharing to your friends deh. Objektifnya nak bagi overview jah untuk adik-adik yang masih dalam dilemma. ^__^
Dan nak minta maaf, semua author adalah SISTERS. Saya tak mampu nak cari author BROTHERS. Tapi takpe, untuk link nanti, saya bagi dua-dua. ^__^

Medical by Najah Solihah Hamdan

HAPPY JOURNEY BECOMING A MUSLIM DOCTOR
Nak jadi doctor ni perlu kuat tawakkal (pergantungan) pada Allah. Ya lah, sepanjang 5 tahun belajar ni, mcm2 kita belajar. Ada senang, ada susah. Ada bahagia, ada sempit dada.
Ringkasnya, medic ni ada 5 tahun. 1st year & 2nd year kelas teori yakni belajar dlm lecture hall manakala 3rd, 4th & 5th year tahun clinical yakni praktikal kat hospital. 3 tahun akhir ni da start praktikal sama ada d hospital tg ampuan afzan (HTAA) atau hospital temerloh. 3 tahun akhir ni, da start on call dan dah bleh sambut baby J. Tp, utk post ni, ana lebih focus pd tahun 1.
Ok, medic ni guna sistem blok, bukan sistem sem mcm kos lain. 1 blok= 3 bulan. Kiranya 1 sem= 2 blok. Kita akan dpt scholar JPA dlm RM 5600 lebih utk 1 sem. Nampak mcm byk kn, tp x byk sgt pun bila kita da tolak duit yuran medic (RM1540) , yuran mahallah,dan duit beli buku (utk blok 1, average rm 300/400 lebih la. Nasihat sy, belilah buku 2nd hand senior sbb biasenye dpt half price. Utk pengetahuan, harga buku medic ni biasenye dlm rm 80 ke ats). Jd, x boleh la nak honeymoon sgt dgn duit tu. Yg penting, berjimat cermat amalan mulia J
Medic ni 1 bidang yang mencabar. Ya la, kelas kita tak sama mcm org lain. Start jam seawal 8 pg dan biasanya habis pukul 4 petang. Kalau kelas habis awal (dlm pukul 12.30) mmg da boleh buat kenduri kesyukuran J.  Tp kita kena bersyukur sbb medic uia ni tak jahat sgt sbb kita x de kuiz carry mark, hanya ada tutorial je. Tutorial ni bertujuan utk mantapkan kefahaman kita utk setiap subjek tu. Jd, nasihat sy, pastikan bila kita nk masuk utk tutorial tu, kita da faham tajuk yg akn dibincangkan tu. Utk sesi tutorial ni, kita akan dipecahkan pd group2 kecil dan setiap group akan dihandle oleh seorang lecturer. Kesimpulannya, jgn rase tension sgt utk tutorial sbb ia bukannya carry mark mcm kt sstgh U tu.
Dari segi study, sy bukanlah org yg layak. Tp ni nasihat turun temurun dr senior2 medik. POST READING sgtlah penting utk kita settle ap yg kita x fhm dlm lecture. Jgn bertangguh. Dan yg plg penting, cara study kita pun kne smart sbb kita tak ada byk masa utk cover sume bnde. Teknik belajar plg berkesan ialah STUDY GROUP. Sbb bila kita berbincang, ia lebih mudah faham dan ingatan tu insya Allah akan tahan lama. Ada seorang professor medic ni nasihat, “now, we are not just learning, but we are in training to be a doctor”.
Ok. Ni adalah sistem pemarkahan utk 1st year student.
20%
Mini test
Mini test ni diadakan pertengahan blok. Sume soalan MCQ. MCQ ni bukan jenis ABCD mcm kt SPM dulu, tp ad 2 pilihan je sama ada TRUE/FALSE. Dan yg paling bahaya, MCQ ni minus marking, means that if we got wrong answer, it’ll minus our mark. Jd, penting utk kita jwb ap yg kita tahu je, don’t guess. MCQ ni ad 125 soalan dlm masa 1 jam. J

10%
PBL (Problem Based Learning)
PBL ni utk kita belajar diagnose penyakit berdasarkan ‘sign n symptoms’ yg diberikan. PBL ni biasanya dibuat sesi ptg, 2 jam dlm group kecil dan akan ada seorang lecturer yg akan pantau. PBL ni sgt best klu kita ni ad sikap ‘ingin tahu’

70%
Final exam
·         MCQ (125m)
·         PBQ (100m)
·         OSPE (50m)
·         Essay (75m)
·         Short note (50m)
Consists of 5 exam:
·         MCQ (250 soalan utk 2 jam)
·         PBQ (exam utk PBL)
·         OSPE (exam lab)
·         Essay (ad 3 soalan. 1 soalan=25 markah. Total markah utk essay ialah 75)
·         Short note (more specific n shorter than essay. Ad 5 soalan, setiap soalan 10 markah. Total

Lastly, mesti nak tw tentang cuti kan? Jangan risau, kita lebih bernasib baik dari budak dentist sebab at least, kita ada cuti 1 minggu waktu interblok tu. Cuti plg pnjang ialah waktu cuti inter year dlm masa 3 minggu..
Ok, setakat ni je dulu sharing dari kami. Selamat mujahadah utk capai impian dan cita2 masing2. Mohon kekuatan daripada Allah dlm menuntut ilmu.
p/s: ni ad sedikit post dlm blog sy ttg life, study skill n mcm2 inspirasi drp Dr Muhaya. Mungkin sedikit sebanyak boleh bantu adik2 utk dpt gambaran awal dan preparation awal sblum menjejak kaki ke bumi kuantan..

Segala yg baik drp Allah, segala yg buruk dari kekurangan diri. Mohon maaf klu ad tersilap tulis atau tak sampai maksud.

Jgn malu, jgn segan. Insya Allah, kami cuba mampu setakat termampu. J
 klik pada nama untuk pautan FB.

Dentistry by Nurul Bahiah Shakiman 

Kulliyyah of Dentistry is also known as Kulliyyah of Drama. Why?? Don't you worry, you will find the answer once you step on this kulliyyah ^_^

 First of all, ask yourself, why you want to be a dentist...Is it a force? Is it because of you like biology? or is it because of money? Whatever it is, set up your mind, I do this, I choose this, first because of Allah... Then, even during your study life as a dental student is hard, it is tough, it hurts you, it dissappoints you, at the end of day, you wil always keep moving forward and do not easily give up... just trust yourself ^_^

Some said that dental students are more busy than medical students. Ya, it can be true... Actually, for the first and second year, we will learn more about theory. In addition, we will do some artistic things such as drawing teeth, carving teeth, making dentures and others. Interesting right? Train yourself to be artistic now 
^_^

But the next three years (year 3, year 4, and year 5), you will be so busy.. Besides learning theory, we have to do practical at IIUM dental clinic and also going to the hospital... Maybe you will have no time to eat
:p

Furthermore, we have more advantages in examination system than for medical students. As we know, both medical and dental students would have block system instead of semester system. Each year has 4 blocks and each block will have end-block exam. Compared to medical students who need to perform well (must pass) in each end block exam (if fail, they have to repeat the exam block a year after that), dental students do not have to worry if they fail in end block exam as long as they perform well in professional exam (end of block 4) 
^_^

Last but not least, we should realise that being a dentist not just being a dentist. At the same time, we can be a da'ie. Everyday, we have to face with patient. Take this chance to spread the beauty of Islam. Thinking of to help human dentition problem, and not just about the money. Making them (patients) happy absolutely will make our day happy too 
^_^

Make yourself to beneficial on others.....


For futher info you may contact FB dentistry student,





Insya Allah untuk kos lain akan menyusul, jangan risau. ^__^

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

3 comments:

'Aishah Jauhara said...

econs?~

husnataqwa said...

hehe. cik Aishah la buat, kita serah pada yang pakar. buat2, nati kita publish. ^__^

gdsbnga said...

Akak nak tnye , first year dkt uia kuantan boleh bawak kereta takk ?

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.