♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Saturday, December 24, 2011

Mewarisi cinta SYAHID, seperti Hanzalah. ^_^

Malam telah menyelimuti kota Madinah Al Munawwarah, bintang -bintang yang bertaburan membawa kedamaian dan ketenangan serta mimpi indah, yang jelas malam itu sebenarnya malam biasa, tapi tidak sama sekali bagi Hanzalah bin Abi Amir Radiallahuanhu . Hari itu hari dimana mimpinya terwujud, hari yang lama datangnya hari yang lama ditunggunya hari itu Hanzalah naik ke pelamin.

Hanzalah menikah pada suatu malam yang besok paginya terjadi perang di Uhud. Hanzalah minta izin kepada Nabi Shalallahu alaihi wa salam untuk bermalam bersama isterinya. Sementara dia sendiri tidak tahu dengan pasti apakah malam itu malam pertemuan atau justru malam perpisahan. Nabi Muhammad Shalallahu alaihi wa salam memberinya izin untuk menginap malam itu bersama pasangannya.


Manis macam apakah yang ada pada malam itu ? Rahsia apa yang dipendam hari itu dari Hanzalah? Bersamaan dengan menyembulnya fajar pertama terdengar gemuruh perang, terdengar seorang menyeru dan mengumumkan jihad.

Beberapa saat dia timbang-timbang antara kenikmatan dunia dan kenikmatan Akhirat Akhirnya dia memilih akhirat demi kenikmatannya. Untuk kemudian menyongsong panggilan jihad dan meninggalkan dunia dengan segala isinya.

Waktu itu Hanzhalah Radiallahuanhu masih Junub, belum sempat mandi besar, melesat memenuhi seruan kebenaran, serta melayang tidak menginjak bumi, Sepasang penganten malam itu melesat dengan membawa senjatanya untuk bergabung dengan Nabi Shalallahu alaihi was salam yang sedang menyiapkan barisan Muslimin, meyiapkan hati untuk melakukan transaksi dijalan Allah Hanzalah masuk pasar surga .

Perang sangat dahsyat berkemilau dengan serunya pada awalnya kemenagan diraih tapi tatkala pasukan pemanah meninggalkan posisi mereka, keadaan berbalik menjadi kacau dan orang-orang musyrik maju.
Akan tetapi beberapa tentara tetap teguh bertahan bersama Rasulullah Shalallahu alihi wa salam, termasuk di dalamnya Hanzalah Dia terus menunjukkan dan membuktikan kecintaannya terhadap Allah Subhanahu wa ta'ala. Dia maju menghadap Abu Sofyan bin Harb Dengan cepat dia menebas kaki kuda Abu Sofyan dari belakang sehingga Abu Sofyan terjatuh dia menjatuhkannya dari atas kudanya seakan-akan dia menjatuhkan kebathilan yang telah mencuri kebenaran dan kebathilan yang mengacau akidahnya.

 Pada saat itu datanglah Syaddad bin Al Aswad membantu Abu Sofyan melawan Hanzalah Radiallahuanhu, untuk kemudian salah satu dari dua orang itu bisa membunuh hati yang bersih dengan lemparan lembing yang tembus Abu Sofyan berteriak “ Hanzalah dengan Hanzalah yang maksudnya dia telah membalaskan dendam anaknya yang terbunuh dalam perang Badar. Hanzalah Radiallahuanhu meninggalkan kita, tetapi bau wangi misik darinya tetap semerbak menyirami jiwa-jiwa generasi sesudahnya agar jiwa yang sedang tertidur menjadi bangkit dengan harapan suatu ketika akan menunggangi kuda-kuda Syahid.

Tanah menjadi suci dengan pengantin kita tadi lalu perang usai mereka yang telah melakukan transaksi telah menjajakan semua barangnya mereka membawa hati mereka dalam genggaman Untuk diterima atau ditolak oleh Allah Subhanahu wa ta'ala sesuai dengan kehendak-Nya.

Mereka yakin bahwa kesungguhan / kejujuran pada waktu itu adalah kekayaan yang paling berharga. Dan siapa yang sungguh- sungguh jujur dengan Allah tidak akan sia-sia.

Para Sahabat Radiallahuanhu yang masih tersisa mulai mencari saudara-saudara mereka yang masih menanti janji dari langit memilah-milah siapa yang lebih dahulu ke langit. 
Tangan mereka yang berusaha menyentuh jasad Hanzalah Radiallahuanhu yang berlumur darah mereka kagum adanya rintik rintik air mengalir dari dahinya seperti butiran-butiran mutiara dan berjatuhan dari sela-sela rambutnya. Ini tentu menjadi misteri Apa maksudnya sampai kemudian para sahabat mendengar suara Nabi Shalallahu alaihi wa salam bersabda : “Sungguh Aku melihat Malaikat memandikan Hanzalah bin Amir ra antara langit dan bumi dengan air awan dalam bejana dibuat dari perak.

Sesungguhnya Allah telah membeli jiwa dan harta orang-orang yang beriman dengan mendapatkan harga surga Selamat wahai anda Hanzalah anda telah mendapat surga.

Sesungguhnya Hanzalah akan tetap menjadi kebanggaan dan terpatri dalam dada kaum muslimin bukan hanya untuk Aus saja! Semoga Allah ridha terhadap Hanzalah.
Mereka bertanya, kenapa saya terlalu obses dengan Hanzalah. Kerana cerita Syahidnya seorang Hanzalah diulang-ulang sejak saya masih di tingkatan tiga. Bermula dengan Nenek yang menceritakan kepada saya, kemudian diteruskan dengan bacaan buku-buku sirah lama. 


Semuanya membuatkan saya meyakini bahawa, istimewanya Hanzalah. Cintanya beliau pada Akhirah. Kasihnya beliau pada Allah.


Nescaya Allah juga mengasihinya. Kemudian saya terdengar lagu nasyid yang dibawakan oleh Rabbani. Lagunya lebih-lebih lagi membuat saya jatuh cinta dengan Hanzalah.


"Handzalah pergi ke medan jihad
Bersama dengan para sahabat
Bertempur hebat penuh semangat
Sehingga dia syahid akhirnya

Turunlah malaikat ke bumi
Mandikan jasadnya simpati
Sucilah jasadnya mewangi
Diarak rohnya ke Firdausi

Hening malam menyaksikan
Korban cinta dua insan
Baru diijab kabulkan
Rela menyahut seruan
Demi Islam ditegakkan
Jihad menjadi pilihan"


Sedikit dari liriknya yang menggetarkan jiwa, selebihnya boleh tengok di sini HANZALAH.

Ibunda saya juga meminati lagu ini. Kadang-kadang bila televisyen atau radio memainkan lagu ni, kami duet sama-sama. ^_^

Kagum bukan semata-mata kagum. Kagum dengan harapan mahu menjadi sepertinya. Sekalipun tidak mampu menjadi Hanzalah, cukuplah dipilih Allah menjadi isteri buat Hanzalah. 

Sanggup ditinggalkan suami kerana faham dengan erti sebenar JIHAD. Faham erti SYURGA dan meyakini janji Allah itu bukan dusta.
Ya, solehahnya isteri Hanzalah, 

"Keesokan harinya, pagi-pagi lagi Hanzalah mula bersiap untuk berangkat ke medan perang. Tidak ada rasa kecewa atau hampa di hatinya sekalipun terpaksa meninggalkan isteri yang baru dinikahi satu malam. Ketika hendak meninggalkan rumah, isterinya menghantar dengan linangan air mata. Dikucupnya tangan suami tanda cinta dan dia memeluk Hanzalah seolah tidak mahu dilepaskan. Masakan tidak, sudah terdetik dihatinya inilah pertemuan terakhir mereka dan malam tadilah detik paling bermakna buat dirinya.
Di hadapan beberapa orang saksi di Madinah, isteri Hanzalah mengakui mereka telah menjadi ‘suami isteri’ pada malam pernikahan mereka. Setelah Hanzalah berangkat, isterinya berpaling dan berkata,
“Malam tadi, aku bermimpi langit terbelah dua dan suamiku memasukinya. Setelah itu, belahan itu tertutup dan bertaut kembali. Hatiku menafsirkan suamiku akan dipanggil ke syurga sebentar lagi.”"

"Perkahwinan Hanzalah bin Abu Amir dengan sepupunya, Jamilah binti Ubay sudah siap diatur. Kebetulan pula, hari berlangsungnya perkahwinan Hanzalah bertembung dengan hari peperangan tentera Islam menentang musuh di Bukit Uhud. Hanzalah bin Abu Amir mendekati Rasulullah s.a.w., “Saya bercadang menangguhkan sahaja perkahwinan saya malam nanti.” Pada masa itu, Nabi Muhammad s.a.w. dan tentera-tentera Islam di kota Madinah sibuk membuat persiapan akhir untuk berperang. “Tidak mengapa, teruskan sahaja perkahwinan ini,” balas Rasulullah s.a.w.. “Tetapi saya sungguh berhajat bagi menyertainya, ” Hanzalah bertegas. Rasulullah s.a.w. berkeras supaya Hanzalah meneruskan perkahwinannya dan memberi cadangan supaya Hanzalah menyusuli tentera Islam di Bukit Uhud pada keesokan hari, setelah selesai upacara perkahwinan."

Hebat. Sungguh hebat. Atas dasar apa? Tentu keimanan yang mendasari. Hebat. Hebat.

Kagum dengan hebatnya semangat juang Hanzalah.

Mencari SYAHID bererti mencari SYURGA, mencari SYURGA adalah dengan mencari rahmatNYA.

Aku juga mahu SYAHID. ^_^

Sayang sekali seandainya remaja hari ini tidak mengetahui sejarah Hanzalah. Apatah lagi remaja hari ini terlalu hanyut dengan perasaan sehingga terlalai dengan urusan dakwah. Itu baru urusan dakwah, belum lagi diseru panggilan JIHAD. 


"Tapi hari ni kita tengok ramai sangat orang bila dah kawen, lemah longlai dalam perjuangan. Hanyut dengan bahtera sendiri. Dah hilang semangat juang. Bukan saja yang dah kawen, yang baru nak rancang bertunang, baru bertaqdim, dah hanyut bagai nak rak, tak ingat dunia, tak ingat matlamat hidup. Terfikir-fikir dibuai ombak rindu dan angin cinta berpanjangan.Mungkin tak mewarisi kecintaan Hanzalah pada SYAHID."

Ya, saya mahu mewarisi kecintaan Hanzalah kepada SYAHID. AMeeeen. ^_^

Wallahu a'lam.Mewarisi cinta SYAHID dari Hanzalah.

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

No comments:

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.