♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Tuesday, June 25, 2013

A call from private number.

After Isyak, saya menulis planner. Planner ni untuk dua tahun akan datang tau. Advance tak?

Instead of mengelamun, lebih baek lakar dalam diary.

I wrote what i wish, what i need and what must i do.

Example? Heh. Nak tiru ye? Btw, this is nice to follow.

Contoh,

Bulan September 2013,
Finished bedah kaw kaw Hadith 40.

Bulan Oktober 2013,
Masyi hafazan juzuk 15-20.

Ni contoh je. ;)

Kita kena ada matlamat jangka masa pendek, jangka masa sederhana dan jangka masa panjang.

Apapun, yang penting,
Kena jadi yang bermanfaat untuk orang laen. ;)

Tengah khusyuk, dapat call dari private number.

"You, you OK?"

Suara yang cukup dikenali.

"Banyakkan istighfar. Allah bersamamu,dik."

Yes,its abang.

Dah lama dia di tengah laut. Kami terputus hubungan. Err,padahal baru seminggu,tp rasa macam lama je.

"Dekna OK. Dekna OK. Abang jangan risau."

"Abang mimpi awak. Awak tengah susah hati. Awak OK tak? Abang jauh. Abang risau awak."

Terharu OK.

"Am OK. Sangat OK. Hari ni tak kerja, jerebu kuat sangat kat sini. Enjoy je. Abang jangan risau. Allah kan ada."

"Abang harap awak still smile always. Abang tak boleh lama. Abang janji balik nanti abang jenguk awak."

Panggilan mati. Belum sempat saya ucap salam selamat.

Sekali lagi telefon berdering,juga private number.

"Ibu macamana...?? I did called, but unreachable."

"Ibu OK. Abang Ki on the way balik Kelate. I cant going back home. I need to finish my posting. Nanti dah habeh posting, i janji i jaga Ibu."

"Dik,semoga Allah mudahkan you. Dekna baek. Setiap kali cuti, dekna jaga Ibu. Allah pasti sayang. I need to go. I tak dapat call mum. Tolong sampaikan salam dengan lafaz Assalamualaikum. Dik, u jaga diri OK."

End.

Bersyukur dapat abang yang cukup penyayang. Melayani karenah saya tiada batasan. Risaukan saya tak keruan. Padahal saya enjoy riang gembira je disini. Rasa dukacita itukan normal? Nikmat Tuhan jauh lebih banyak berbanding sedikit rasa dukacita yang Allah bagi.

Patut dari tengahari tadi dok ingat Abang. Rupanya dia pun sama. <3

Hidup ini cantik andai ikut syariatullah.

Saya pernah memberontak sebab sering dikongkong. Nak itu tak boleh. Nak buat ini tak boleh. Kebanyakannya kena ikut telunjuk abang kakak.

I did ask.

"Why?? Kenapa semua benda nak control. Like am a child.."

They did reply.
"I just want you be happy to get the halal way of loving each other. Kami sayang awak. Kami care kat awak. Kami halal untuk awak,itu penting."

They prevent me from unlawful love actually.

Thanks all.

Love you all,till Jannah. <3

Published with Blogger-droid v2.0.10

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

3 comments:

Nur said...

how lovely. :')

Anonymous said...

Assalamualaikum kak husna.
Bertuah kak husna ramai orang sayang.

;)

nurin said...

Lama i tak jejak blog ni.

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.