♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Friday, May 01, 2009

bertuahnye lelaki itu..

alkisah bermula..
seorang sahabat contact ana..

"aku tak le tahan..."

ana terkejut jugak dengan ayat die..ape yang tak boleh tahan??ape masalah die?die kena dera ke?ana banyak berfikir.tapi masa membataskan ana untuk melayan sms..agak sibuk untuk preparation exam tak lame lagi.ana amek keputusan untuk call sahabat ana selepas pukol 1 pagi nanti..
Ana cube perlahan2 nak tahu ape masalah sebenarnya..
dan akhirnya ana tersenyum pada masalah yang die hadapi..

"ak tak le tahan..terbayang2 je kat die..kenapa ingat die je.."

oh,masalah hati rupanye..
menurut ceritanye,baru2 ni die menguruskan beberapa hal berkaitan persatuan dengan seorang lelaki..lets me called him KA..
dan selepas menguruskan beberapa perkara,die rase something happen kot kat diri die..
die mengaku dah jatoh hati pada lelaki itu..
"cinta ke nafsu?"soalku.
die diam.tak tahu ape jawapan terbaek mungkin.tapi yang lagi best,selepas kerja2 persatuan tu mereka langsung tak contact..ana senyum lagi..

"kau tau tak,ak tak lalu makan..3hari dah macam ni.."

ana senyum lagi.die tanya ana,ape die patot buat..ana senyum lagi..
"rase macam nak luah perasaan je kat die.."
ana kate,
"sile kan.."
die sedikit marah dengan respon ana yang kurang memuaskan.mungkin ana menganggap benda ni semua adalah remeh..dah suke,ape nak buat?ana pon tak faham.
bukan ana tak pernah mengalami masalah hati..eish,semua ade hati..pastinye semua ade masalah dengan hati masing2..jika bukan begitu,pasti begini ujian yang menimpa hati masing2..ana tatau nak jawab ape sebenarnya bile die tanya ape yang patut die buat..takkan ana nak suro dia kawin..lelaki tu entah canne tah perasaan pon ana tak tau..
kemudian die menangis..ana tergamam..nampaknye die serius kali ni..die benar2 dalam dilemma..ana plak nak nak maen2..ana memang suka maen2..tapi ni bukan masenya kot..
mengikut ceritanye,setiap kali bangun tidor die menangis,rase seperti hilang sesuatu..walaupon lelaki tu ade depan mate..walaupon lelaki tu boleh dihubungi tapi itu bukan caranye..dia mahu sesuatu yang halal dan barakah..ya,semua orang pon begitu..

"aku tak mintak pon nak ingat kat die..ak nak belajar..aku benci perasaan ni.."

abes ape ana boleh buat?ana bukan orang yang berhak yang menghadirkan perasaan itu pada die..

"kenapa cakap kat aku??bukan ak yang bagi perasaan tu kat kau..tu..Dia yang kat atas tu yang bagi ujian ni kat kau..cakap la kat Dia..adu la kat Dia.."

tangisan makin menjadi2..aik,salah ke ayat ana??terlalu kasar ke perkataan ana?dah tengah malam ni..mengantuk pon ade..esok nak hantar modal iadah lagi..nak kena tebok lagi..tak pe lah,anggap ni sebahagian dari taklifat sebagai daie..ana cube untuk senyum..senyum pada masalah!
"ak tanak contact die..ak rasakan iman dan nafsu ak same banyak..iman ak nak ak jaohi die..tapi nafsu ak..nak cari die.."

same banyak??
ana tatau nak kata ape..
ape yang ana nak cakap kat sini...
semua orang diuji dengan masalah hati..samada ujian tu kecik ataupun besar..rase tertarik..jatoh hati pada seseorang tu adalah benda bese..bukan luar biase..perasaan rindu tu sendiri adalah lumrah,datang dari Dia yang Maha PEMURAH..kenapa mesti bertanya dari mane datangnye perasaan itu??datangnye dari ALLAH..datangnya dari YANG MAHA MENCIPTA..soalan seperti itu mungkin tak wajar dipersoalkan..bukankah hanya allah yang memberi mudarat kepada sesuatu..ingat dulu,belajar kat pondok..tuan guru kata...

"tiada dua yang mampu memberi kesan kepada zat melainkan DIA.."

itu benar kan??so..menangis..nak menangis ana persilakan..tapi bukan menangis meratapi nasib dan ujian yang menimpa..menangislah kerana ternyata jiwa belom kuat menangkis serangan nafsu yang menyerang jiwa yang lemah itu..
jangan menangis kerana marahkan perasaan itu..tapi menangis lah kerana hati kite belom kuat menghadapi dugaan2 yang tak dijangka yang datang menduga tanda diundang..
ya,kamu berhak jatoh hati dengan sesiapa pon...cinta tak menjadi masalah..ia satu anugerah..
yang menjadi masalah..the way you love..itu masalahnya..
cinta bukan masalah ia anugerah..ana ulang ayat tu..ia anugerah dari Allah..tapi masalah yang menjadi masalahnya,the way you love..canne kita mengaplikasikan cinta yang ada pada kite??dengan cara yang betol atau salah??
dengan keredhaan allah atau kemurkaanNYA?tepok dada tanye iman..
ana agak takot untuk bercakap soal cinta..kerana ana risau selepas ini ana yang akan teruji dengan ujian2 seperti ini..mungkin sebelom ni,ana suka menganggap orang yang ana kenal sebagai 'abang' ana..so bile ade sikit2 perasaan,tapi tak menjadi banyak..sebab ana anggap die abang ana..tapi tak mustahil bile2 saje ana plak yang akan teruji..ana minta perlindungan dariNya..nauzubillah..
dalam kitab riyadhus solihin..
rasul ade bersabda..

"jika kamu tinggalkan sesuatu yang haram kerana takutkan allah,pasti kamu akan mendapatnye dengan cara yang halal"

p/s:sebenarnya matan hadis tu ana tak pasti dengan betol..tapi hadisnya bermaksud begitu..kitab tak de kat sini,tak le buat rujukan..asif~

so ana nasihatkan sahabat ana tadi..benda2 ni sekarang belom sesuai..tinggalkan dulu..mungkin senang bagi ana untuk berkata2..tapi bagi sahabat ana yang merasainya mungkin terlalu rumit dan susah..mintalah pada allah..mohon pada Nya,seandainya KA benar2 terbaek untuk anda,jadikanlah KA jodoh anda..lambat atau cepat serahkan pada DIA semuanye..susah kan??senang bagi yang bercakap..ana rase kalo ana yang teruji pon belom tentu ana mampu..tapi seharuskan kite cube semampunya kan??
ana tersenyum..senyum pada masalah..ana suka sahabat ana yang berterus terang..tak malu u ntuk mengaku..ana senang dengan sikapnya..berbanding sahabat2 yang diam2 ubi berisi..masya allah..ade sahabat2 yang laen,nampak elok dari segi luaran..tapi masya allah bile tertangkap,lebih dari yang sepatotnya..itu ana tak suke..
subhanallah...lelaki itu cukop bertuah bagi ana..kenapa bertuah??
sebab sahabat ana tak mungkin contact lelaki itu semata2 untuk menjaga keizzahan lelaki itu..ana terpegun dengan prinsip sahabat ana..walaupon pada awalnya ana sedikit marah dengan akidahnya..
lelaki itu amat bertuah..
wanita yang menyayangi die amat cintakan die..tapi masih waras menggunakan iman dan akal untuk mengatasi perasaan cinta..mengambil sedikit masa untuk memastikan samada itu cinta atau nafsu..
canne kite nak tau itu cinta atau nafsu??
hem...
susahnye..bese je.
dan bagi ana,sahabat ana pasti mendapat sesuatu yang baek dengan jihad hawa nafsunye..canne die buleh tahan rindu dan cinta kepasa seorang lelaki yang ade depan mata..ana pon tak le nak bayangkan..dan ana ingin katakan pada lelaki itu..
"cintailah wanita ini kerana die terlalu mencintaimu..
kasihilah wanita ini kerana die terlalu mengasihimu..
usah mudaratkan wanita ini kerana die tidak mahu sedikit pun mudarat untukmu..bukan saje mudarat dunia..malah mudarat azab akhirat"
allah akbar!!
tapi sayangnye,lelaki itu tidak pernah mengetahui betapa di depan matanye ada seorang mata yang menaruh hati pada nya..
seorang wanita yang mendoakan kebaekan buatnye..
seorang wanita yang sujud menangis pada allah kerananya..
tentu die tak sangkakan?
tentu KA tak pernah sangka die terlalu istimewa dalam doa sahabatku ini..
ana terfikir jugak..agaknya ape perasaan KA ye??bayangkan kawan ana sampai tak lalu makan..sampai nangis2..ape plak ceritanye dengan sayap kanan di sane??
wallahu a'alam..
dan lumrahnye lelaki begitu hebat dalam mengawal emosi2 yang canni berbanding kaum hawa yang sedikit terkesan dengan perkara sebegini..
kalo sekarang orang sebok couple sana sini..mesej itu ini..tapi sahabat ana sujud menyembah bumi pada allah memohon cintanye pada KA tidak mengatasi cintanya padaNYA..sayu jugak ana mengingatkan semua ni..
sekiranya ana,ana yang ana lakukan??mampukah ana diuji nanti?luluskah ana??kekalkah ana pada jalanNYA ini??
ape pon...ana sangat berharap sahabat ana dan KA akan berjumpa di satu tempat yang lebih baek dan barakah..dan sekiranya ia adalah terbaek untuknye,maka satukanlah mereka dengan sebaek2 penyatuan dan seindah2 kasih sayang...AMIIN...

                                                            

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

2 comments:

ekramhakim~ said...

walaupon entri ni dah lame, tp ana baru bace..

menarek perkongsian saudari..

teruskan menulis..

semoga diberki kekuatan olehNya.

Barakallahufiik.

nurulhusna said...

syukran komen membina enta..

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.