♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Sunday, July 19, 2009

buat rakan se'hafiz' dan se'hafizah' sekalian..

ehem...
18hb julai
menyaksikan pertarungan sengit berhadapan dengan dua paper mid sem..sengit ke?bese saje..perlu biasekan diri dengan perjalanan hidup di bumi petaling jaya..
16 julai yang lalu malam itu menjadi sejarah exam midsem unt matematik..tak susah,tapi buat2 tak kua jawapan...susah ke??haha.
akak2 cakap normal...ramai yang kene repeat atau seerti dengannya failed..
nauzubillah..
ya allah,ana memang bukan orang yang pandai..tapi ana mitak jaohkan ana dari kegagalan..amiin..
19hb julai
balek ke kelantan..
susah nak balek..banyak cabaran..ana kehilangan hamper rm50 tak termasok tiket unt balek kampung..dugaan..ibu cakap,
"ade la tu akak buat salah..allah marah.."
agaknya ape eh??
ampunkan dosa yang ana tahu dan tak tahu ya allah..

sedar tak sedar dah cuti pertengahan semester..rase baru saje menghabiskan paper understanding islam di darul quran..rase baru saje diraikan dengan mikhwad oleh adek2 gen10..tapi rupe2nya dah nak masok 1 sem ade kat bumi petaling jaya..
cepatnya masa berlalu...
kiamat dah nak datang...
ramadhan menjelma tak lame lagi!

sepanjang di UIA,banyak ragam dan sikap sebenar rakan2 se'hafiz' dan se'hafizah' yang ana lihat dan observe..ade yang menyenangkan hati,mengharukan jiwa..tapi tak kurang jugak ade yang menyesakkan nafas..
agaknya ape ye?
ana sendiri bercakap bukan sebagai orang yang sempurna..ana pun maseh banyak benda yang perlu ana baiki..
tapi ana sakit telinga bile dengar orang cakap..
"macam tu ke budak DQ.."
ana malu sendiri bile orang tanya..
"tu budak DQ eaaa??perangai macam lain je.."
ana tak tau ape nak jawab..mungkin yang dilihat hanya luaran..tapi benda yang remeh begitu la yang kurang menyedapkan telinga bile dengar..
sakit hati pun ade..
gara2 sorang yang buat salah..bukan name insan terbabit yang dituduh,difitnah..tapi name DQ..ok,kalo name DQ je ana buleh trima..tapi kalau yang terfitmah itu adalah ALQURAN yang dibawa,macamane??
subhanallah..
ana mohon ampun andai ape yang ana cakap merosakkan imej budak DQ itu sendiri..malu ke?kenapa ana malu?ana sendiri pon banyak buat benda yang mungkin buleh menimbulkan fitnah buat ana sendiri dan sekaligus DQ yang terkena tempiasnya..
nampaknya kite kena same2 berubah..
title sebagai pelajar DQ memang kite dah tak pegang...kite hanya bekas pelajar DQ..itu bukan persoalannya..
persoalannya kite orang yang hafal quran..
ke kite ni bekas penghafal quran??
malu kan??
entah la perkataan yang bagaimana sesuai nak gambarkan perasaan ni..
speechless..
ye,DQ bukan tempat untuk melahirkan malaikat..
DQ ialah tempat yang melahirkan generasi ALQURAN..ana tertarik dengan blog ustaz ihsan..
tengok la blog dia..
http://hasanhusaini.blogpot.com
ramai yang cakap kat die,budak2 DQ ni hanya tahu hafai quran,tapi dari segi amalan dan tadabburnya kurang..(termasok ana sendiri).
rasenya kalau bukan kite yang mengubah persepsi kurang enak ini sape lagi..
kalau bukan kite yang bersihkan name generasi alquran,sape lagi??
kalau bukan sekarang bile lagi??
susah nak jadi orang yang baek dan sempurna.ana akui.kite manusia bese,,
punya nafsu dan jiwa..
tapi kite perlu sedar,kite siape..
siapa kite..
title sebagai penghafal quran bukan untuk kite banggakan..
bukan untuk kite riya atau tak sedar diri..
tak same skali..
tapi kite kena tahu kite dipilih allah menjadi daie..
kalau kite tak mampu buat benda baek..takpe..
maka jangan buat benda tak baek..
tak nak buat baek?
tak mampu nak jadi sempurna?
ana sendiri tak mampu..
tapi sekurang2nya kite elakkan diri kite lakukan sesuatu yang menimbulkan fitnah..
itu penting..yang terfitnah bukan hanya kite..
tapi alquran itu..
agama itu..
dan kite jadi penyebabnya..
sanggupkah kite mengkhianati amanah yang kite dapat?
sejaoh mane nilai 'tak tahu kenang budi' kite?
huhu.
agak serius..
dan ana tahu ape yang ana bincangkan cukop sensitif..
ape pandangan entum?entunna?
buat baek tak bererti riya..
tak bererti kite jumud dnegan quran yang kite ade..
hem..yang penting,bagaimana sekalipun keadaan yang kite hadapi..engat,kite adalah kite..
biarpun perubahan mase dan tempat mengejutkan diri kite..
jangan sampai jiwa kite terkejut dan berubah..
biarkan hati kite hidop agar ia tak berubah..
kite tetap kite..
kite pejuang agama..
kat mane pon,title sebagai HAMALATUL QURAN takkan hilang..sekali kite melangkah untuk berada di dalam kalangannya,maka selamanya kite harus berani membawa panjinya..
mane buleh berhenti tengah jalan..bosan?letak jawatan sebagai hamalatul quran?lari dari identiti kite?kenapa?perluke?
perlu ke kite lupe bahawa kite pernah ditarbiah 18bulan..
ape yang kite mahu dari pelaburan umur selama 18bulan itu?
adakah pelaburan itu kite nak biar saje..?
atau kite nak tambah saham dlaam pelaburan itu?
atau kite nak jualkan saham itu untuk orang lain?pilihan ade pada kite..
brani pilih,brani sengsara..
haha.
tapi tak nafikan..
sangat ramai rakan2 yang semakin hebat peribadinya..
semakin terhias akhlaknya..
ana cakap yang tak elok tu hanya ade beberapa orang saje..
masih ramai yang elok dan terjage..
seperti die...die...die dan die..
haa..ramaikan?
ana salute pada rakan sekelas listening&speaking..
dalam presentation untuk exam,beliau bercakap tentnag "effect of prayer"
nampak biase..
tapi...pensyarah ana tu bukan islam!!
tentunya ana sendiri rase takot untuk bercakap soal agama..
tak mahu timbulkan sebarang komplikasi..
tapi classmate yang juge 'gen'mate mase kat DQ sangat brani..lebih2 lagi presentation tu nampak macam menarik perhatian pensyarah ana..
baguskan?
tahniah,KHAIRUL AZMI.
ops..harap tak menimbulkan sebarang fitnah.ana cakap benda yang ana rase.
buat mereka yang masih tercari2 identiti mereka di bumi UIA,berhati2 lah..ikotlah jalan y ang mustaqim..jangan diikut nafsu yang meninggi..ingatlah..kite adalah kite dan selamanya akan menjadi kite..jgan lari dari sebuah hakikat..
itu adalah anada..dan terima lah hakikat bahawa anada harus menjadi anda..
selamanya anda..
HAMALATUL QURAN..
takpe,masih ade waktu untuk kite same2 ubah keadaan ni..kite ubah sume persepsi..
ana tak bermaksud supaya manusia menghormati budak DQ..tapi ana cume harap manusia itu menghormati alquran..
jgn biar mereka mengutuk alquran kerana kite yang membuatkan alquran jadi tewrkutuk..
selamanya menjunjung alquran..
teringat satu pesanan dari seorang kawan sewaktu ana khatamkan hafazan tahun lalu..
pesannya,
"anda tidak mulia denggan alwuran tapi pastikan alquran itu mulia berada disisi anda.."
terkesan kan??
take it..
use it..
hold it..
selamanya bersame...
dan ingatlah,orang kate budak DQ ni contoh..maka jadilah sebaek contoh..
seorang kawan yg jugak dari DQ berkate,
"kelas kite ni sume DQ,tapi tak penah nampak sape pon iadah dalam kelas sebelom cikgu masok..kecuali sorna g je..afiq arshad"
ana turut terpukul..tak pernah terpikir..itu mungkin pandangan die..
ape pandangan entum plak?
terpulang..
kite buat,kite nilai,kalau salah,kite ubah..
betul tak?
tak pe..kite masih ade aset.pertahankan aset itu..
ehem..
bukan unt hafiz hafizah DQ je..
sesape je..
ana tak suke..kalau diri ana sendiri terutamanya menjadi fitnah..kalau orang cakap,
"eleh budak tu hafal je quran,tapiprangai lebih terok dari orang tak hafai quran.."
ayat ni pernah dilafazkan kepada seorang hafiz..tapi bukan kepada hafiz DQ la..hafiz laen.
ana tak tahu.ana tak nampak ape yang orang tersebut buat..tapi orang lain nampak..mereka mengharapkan sesuatu yang berbeza..
"kalau nak jaga,kena lah jage dari semua sudut.."
ya,itu pandangan mereka yang membicarakan tentang hafiz..
umumnya..tujuan hafal quran itu sendiri ape??
soal diiri sendiri..
kalo ade jawapannya,harap jawapan itu positif..
ke jawapannya..
"tah laa..rezeki ana dapat peluang hafal quran.."
macam tu ke?
tahu kah anda bahawa allah menjadikan sesuatu itu tidak mungkin sia2..
tapi kalo dengan status menghafal quran itu kite sia2 kan hidop kite..bukan takat dia2kan,malah sebarkan fitnah buat orang laen jugak..tentunya itu kerugiaan yang besar buat kita kan?
ana berpesan kepada diri anda sendiri..
jika satu hari nanti ana jugak lupe dengan ape yang kite pegang,maka ingatkanlah ana..
ana tak mampu menjadi sempurna..
tapi kite harus bergerak ke arah kesempurnaan..
kalau kite rajin dan berkehendak,kite tentu mampu membuat hidup lebih baek daripada dulu.
percayalah,anda mampu mengubahnya!
:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

21 comments:

Anonymous said...

kadang2 ana bangga dengan budak DQ..
tapi ana tak nafikan ade beberapa kerat la..tak banyak..sikit je..bukan teruk ape yang dierang buat..normal je..tapi disebabkan budak DQ yang buat ia jadi besar kan..kadang2 bende tu tak patut pon nak besarkan...macam kate penulis kot..sebab korang ade aset yang orang macam ana ni tak de..so,bole la ubah sikit demi sikit..kesilapan ni bile dah sedar dan berani dikeluarkan statement i'allah mampu diubah.yang penting,budak2 DQ terima dengan positif la kan,cik husna?
ana sokong la..semoga budak DQ terus kuat menempuh hidup di UIA ni..berat memang berat..tapi sesuai dengan kehebatan entum untuk melaluinya..tengok muntaqim tu..bole je survive..
so all the best..
sket lagi,budak DQ normal la kalau orang benci tu..hehe.
nak tegakkan kebenaran tak bole lari dari ujian.
yg penting,selagi nak buang kebathilan,hati mesti kuat k.
buat semua budak DQ,jgn takut unt melangkah.
dunia sentiasa perlukan anda.
UIA perlukan anda!

Anonymous said...

budak dq perlu buat sumthing supaya name dq dan quran tu naik balik.tak nafikan ramai budak dq yang sukses.ramai budak dq yg buat sumthing unt uia.ramai budak dq yang cube mengubah beberape bende di uia.seperti penulis ini sendiri.dan ramai lagi..sangat ramai.tapi skit buat hal,sumenya rosak.takpe.perbaiki diri.muhasabah jiwa.entum memang selamanya jadi hamalatul quran.ana suke post ni.
-bukan pelajar dq-

Anonymous said...

kepada penulis,
smoga slamanya kekal pada jalan tarbiah ni.
risau jika penulis juga berubah.
semua perlu bermula dari sekarang.
selamat bertarbiah dan mentarbiah.
tertarik dengan ayat,
"dq bukan tempat melahirkan malaikat"
hebat skali berkate2,semoga hati penulis lebih thabat.
tahniah.

nurulhusna said...

salam.ana risau jika post ini mendapat pandangan negatif terhadap budak dq..dan ana pon tak pernah mengaku diri ana sempurna.sememangnya ana sendiri punya terlalu banyak kelemahan dan ana sendiri pernah buat kekhilafan dan seterusnya menimbulkan fitnah pada quran itu sendiri..ana pernah diherdik dengan pelbagai perkataan dan penghinaan..tapi bagi ana itu satu permulaan yang baek..kite harus perubahan..revolusi era pemikiran..
betol,ana sendiri terlalu banyak khilaf..

nab qilah said...

kita (pelajar2 DQ) kene baca tafsir..baca lah tafsir fi zilal..kaji lah tafsir2 yg lain.kita baca,tengok makna,hafal kat DQ,x bawa makna ape2 klu kita x fhm ape yg Allah smpaikn pd kita..ni salah satu pnyebab..ana x salahkn shbt2 yg jadi 'pelik'..tapi drpd kita kutuk2 sahabat2 sprjuangan masa di DQ ni,cubelah kita same2 kupas ape yg kitab2 tafsir bincgkn dalam kitab2 tu..istighfar lah setiap hari,sbb kita x dpt lari drpd mghadapi cubaan di dunia ini..

Anonymous said...

ana stuju..ana rase penulis tak kutuk orang yang buat salah.kalau penulis kutuk,maknanya penulis jugak kutuk diri sendiri.cume bagi ana bende ni sangat berani penulis kemukakan.kene ke pada tempatnya?tapi bila dah ade statement begini,skurang2nya jelaslah bagi kite..ade bende yang kite same2 kene baiki.dan pelbagai care kite blh gune.macam nab qilah cakap,bace dan faham tafsir quran.turut malu jika benar gol kite y ang jadi fitnah pada agama.sebenarnya ana pun pernah dengar orang komen2 budak dq.tapi ana anggap remeh.ana tak sedar sebenarnya ia fitnahpada agama dan quran yang kite bawak.bende kecik tak sume kite bolh pandang kecik.ade masenya kite kene ubah jugek.sebab bende kecik2 tu la yang bawak kpd benda besar..pengalaman ana sendiri di pj,budak dq diberi banyak pluang unt jadi leader.macam post penulis sebelum2 ni..punye sekrang penulis membicarakan sedikit salah budak dq..harap budak dq ni sume bolh la time.kite same2 islah diri..
wad'u ghairak,islah nafsak.
syukran penulis,sebb bawak kebenaran ni kua.ana stuju.
revolusi era pemikiran.
dan hafiz2 yang bukan dq pon same la yerk!
lagi satu,tak kire a kite ni masyi awal juzuk ke awal surah ke.tak masyi macam aisyah jauhara pon tak kire aa.yang penting kite tadabbur kandungan alquran tu.betol tak?kat mane2 pon..maybe selami ni kite terbiase dengan biah yang islamik.tapi bak kate penulis,tak slamanya kite akan berada di zon selesa..
ana malu pada diri sendiri sebab ana rase ana lebih banyak buat fitnah berbanding penulis.tapi ana langsung tak sedar.same2 islah diiri.dokong dan sokonglah ana dan budak2 dq..kepada orang bukan dq yang komen,berterus teranglah..ape yang korang tengok dari budak dq..ape yang perlu dibaiki dan ape yang perlu diubah.i;allah kami sume ni sanggup terima kutukan demi menjaga name quran yang unik itu..tabarakallah.
tahniah nab qilah dan jutaan tahniah buat penulis..
bebelan yang bernas!

(budak gen9)

Anonymous said...

woi ak tak puas ati gile time gpdp sesi akhir tu.aku sakit hati gile a ngan budak dq yang tak tunjuk langsung sikap memprotes..tak bole protes ke bende dah jadi tempat maksiat da!tapi kite dak dq ni macam sokong jer.ape kes?ak geram gile..dah tu budak2 pandai lak tu.dak2 medik n pharmacy.HMS tuu..tak paham2..ak dengar banyak gile cite buruk sal dak dq pas gpdp tu.ape pandangan penulis sendirik?
aku,mangsa gpdp.

4878 said...

ade orang cakap dak dq assobiah aa??ape pandangan korang?memang assobiah ke kite ni??
penulis tak g gpdp mane die tau.lau tak mesti die entam abesan gpdp ari tu..taoi cayang penulis tak join gpdp.penulis lau bersuare dapat tarik perhatian orang.nape penulis tak g gpdp?jahat dan terok si penulis ini..
-4878

4878 said...

tentang gpdp aku rase elok tengok blog abang sirap..dq gen8..die ade cite gak tentang gpdp.dan hakikatnya die pon ase gpdp tu tak patot aa..tapi yg memang tak puas ati lau dak dq tu enjoy sakan gpdp tuh..ade yang siap puji melambung ag tentang gpdp..tak tahan ak!

whosoever said...

erk, ak tak pi pun gpdp...pegi. tapi setengah ja.

jadi macam tidak dapat lihat ape yang budak dQ buat bile orang ramai ikhtilat lebih lebih.

dan aku ni memang jenis terus cakap dalam hati. apehallak budak ni buat benda pelik pelik tak kena tempat.

ok.balik kepada topik.

ouh, afiq arshad memang rajen. tahniah.

ak ade dgr. sorang budak ni.bukan afiq. kat dQ dulu punyelah rajen ngulang. last2 kat sini, pegang Quran pun susah nak nampak...

dye lagi rajen study.

dan aku mule fikir. dulu kat dQ dia memang bermujahadah dengan Quran sebab nak jage Quran ke, dia punye komitmen mase tu Quran. dan ble kat uia ni komitmen dy study,,, so da takyah ngulang sangat.

omg.

risau aku. aku memang bukan jenis macm korang yg sangat masyi. aku ni tahpape je.

but. somehow, i do know ape yg patut dan tidak patut. aku tahu istiqamah itu ape. dan aku jelas fasal niat.

kalau dulu kita rajen sebab kat fQ tu kite ada xm, jadi mahu succeed dalam pekse... aku rase itu sia sia.

hey, kau tahu? aku lebih respect orang yang fail xm kat dQ dy. tapi konsisten mengulang.

dan kalau dulu masyi. sekarang da tak jage... aku macam terkilan.

tah la.

ow ya. aku tak bercakap fasal kau, husna. sebab aku tak kenal kau pun.

sekian, terima kasih.

sesape said...

geram gile malas tulis komen..tulis2 patu hilang..nape??ade orang tak bagi ak komen keee.>??smangat gile ak nak komen.
husna,take care.jgn tempah katil hospital lagi yerk!hehe
nanti ak tulis balik komen ak bile ak rajin.tengah sakit at ni!

Anonymous said...

dengan itu dinasihatkan agar meng'copy' dahulu hasil penulisan sblm submit...

ur typing may be lost due to problems in your connection..tq

biarlah rahsia said...

ok.sape husna yg tak kenal ko tu?ade ke orang tak kenal ko?rase dah cukup femes da ko tuh.huhu.ok,nak sentuh sal gpdp..husna ko tak gi kan?gpdp sesi 3.memang tak patut aa.dak dq yg sertainya tuh siap sokong bukan main lagi..tapi ust sirap dalam blog nya turut kondem gpdp.nape kite orang yg ade dalam prog tu nampak sangat gembira?malah siap puji memuji lagi.bia aku tak sebut sape individunye.tapi ak yakin ko tahu sape.mana sensitiviti kite?dan bagi orang yang tak g gpdp macam penulis ni lagi la tak patut.sebab tak dapat buat ape2 dalam prog tu.katenya penulis mampu pengaruh orang.betul kot.husna blh pengaruh orang.ye ke?hehe.
mase gpdp tu.ak n dak2 dq len tak join prog ngarut.ak doh kat wing amf..ramai gak dak dq banin banat yang tunjuk pasaan ngan care gitu.skurang2nya nampak gak k ite tak suke bende cenggitu kan.tapi ade plak dak dq yg seronok n enjoy gile prog tu yang penuh ngan maksiat bagi ak la..penulis tak tau.hehe.mase tu ak sakit ati gile.dan ade orang tanye.sal die dak dq die blh je ikot tapi korang takle ikot.time tu ak tak tau aa nak jawab ape kan.ak sendiri pun bengang gak.tension gile.mane pegi sensitiviti kite?dulu time prog kat dq orang robohkan masjid depan mate kite bukan main juang abesan.tapi skrang tak de dah sensitiviti kite..hilang ke mane?ak sendiri pun pening husna.

biarlah rahsia said...

tapi betol gak kate ko.tak sume teruk.ade gak yg masih thiqoh.ehem.okeyh.whoever ade cakap sal ngulang..tu a,sedih gak kan.buat pengetahuan whoever yang cakap sal budak failed tu,sian kat penulis..hehe.saje nak bela.harus tahu,penulis sendiri teruji dengan banyak perkara.kang lau ak cite kat sini marah lak husna.hehe.skurang2nya ak nak cakap yg ak sokong aa whoever.yg failed pun masyi blambak.penulis mengalami maslaah kesihatan yg teruk satu waktu dulu.tapi tak kisah.penulis tetap masyi.ayat quran kua macam air.hehe.bile bagi tazkirah or mitak nasihat,ade je dalil quran yg die nak bagi siap ngan tasrikh ag.so tak kisah aa exam ape cite.afiq arsyad?ceh.husna ko puji afiq?hehe.mmg dak tu masyi pun,tapi ak tak tau a jugak.tah.kite tak buleh nak judge orang tu ngulang ke tak bukan kite duk ngan orang tu 24jam kan whoever?maybe die ngulang sebelum subuh ke..ne tau kan..tu pendapat ak aa..gpun kite ade kelas iadah tiap minggu.sape comit tu memang bagus aa.tak pernah missed.husna ko pernah missed kelas iadah tak?hehe.ak pernah gak missed sebab ak kurang sihat.kurang sihat sket je dah malas iadah.teruk kan?kite banyak brubah.ops.mungkin ak je yang brubah.lepas subuh lau ade quiz kite sanggup bertahan mate..studi gak abesan..tul ak?tapi lau takde quiz pas subuh nampak bantal.matsurat pun takdan bace..iadah apetah lagi.ni ak cakap sal diri ak a.penulis ak taktau aa cene.ak bukan rumet husna.nampak sangat aa perbezaan kan.malu kat diri sendiri.malu gak kat status alhafizah tuh.husna,lau ko nak buat iadah lam kelas,ko aa kena stat dulu.takyah tunggu orang.cube ko sendiri yg g kelas iadah.pasni ade aa orang ikot.tu pun lau ade orang nak ikut.besenya bende baik ni susah orang nak ikut.cube ko mesej laki.mesti ade orang tiru pastu die cakap
"husna pun buat"
haaa..cantu le..lau ko iadah myb ade orang cakap,
"riyak gile nak iadah lam kelas..bajet siqoh..bajet masyi"
macam2 le ayat manusia..
dengki ngan perbuatan baik.
so ko stat lu.then bersedia trime sume benda baik mahupun tak baik yg akan melanda k..

biarlah rahsia said...

panjang lak ak komen.ak tertarik ngan pos ko kali ni husna.dalam ni ak blh kondem ko tanpa ko tahu sape ak.tapi ak tak sejahat tu.hehe.
husna,ak nak tanya.skadar bertanya.ak ade dengar satu cite.tak tahu kesohehannye.
ko sendiri penah bawak fitnah..ni ak dengar cite.pasni lau bende ni salah.ko blh betulkan.ak pun tak sedap gak nak dengar fitnah cenggini kan..
ade sorang hamba allah tu cakap kat ak.
die nampak ko bagi henset ko kat sorang laki.time tu ade ko ngan laki tu jerk.then laki tu gune henset ko.ak taktau husna.sape laki tu ak taktau.ak dengar cite.dan banyak cite tak best kedenganran.ak sendiri pn nak tahu kebenaran.nak berdepan,rase cuak.ko kan garang.hehe.so nak cakap aa..keadaan cantu pun ko kene jage gak.ak bersangka baik ngan ko.myb tu syahmi ke afiq ke..sebab ak memang tak tahu sape laki tu.maybe tu ko ade keje medcy ke.so ak sangka baik.sebab ak kenal ko.tak penah dengar gosip ko ag.lau ade taktau la.hehe.tapi bagi orang yg tak kenal ko die blh sangka macam2.arap2 pasni ko pun jage la sume tuh.ko nak berpesatuan pun ko jgn sampai orang fitnah.macam ko cakap aa kite ni senang sangat kite fitnah alopun sesame kite sendiri.ak taktau ape yg terjadi mase tu.ko lebh tau.dan nak citenye,tak best nye dengar biule gol hafiz hafizah ni kene fitnah.ko banyak terdedah ngan fitnah gak.so berhati2 la.ak bukan nak kondem ko.tak sesekali.ak sayang ko.tapi nak face to face mane sempat.ko kan busy gile.lagipun ak takde kekuatan nak gtau ko sume ni.takut ko tension ke ape ke..anyway husna,mitak maap k.lau ko tension ak harap abaikan aje la.nanti ko sakit plak.ak yg susah.hehe.ak harap fitnah tu ade penjelasan dari ko sendiri..sebab lau nak bersihkan name aa..sket je kotor.tapi tetap sakit telinga bile dengar kan.tu aa pasal..sensitiviti tu ade..hehe.siyes husna..tak niat nak kondem..

Anonymous said...

tak patut tol cakap gitu kat husna.sabar yea husna.ak yakin ko ade alibi terbaik tentang fitnah ni..huhu

nurulhusna said...

ana nak jawab sume komen rase tak berkemampuan..haha..tak cukop mase takutnye..
tapi ana jawab bende yang menyesakkan pikiran ana terlebih dulu.ana aulakan komen biarlah rahsia..
tentng fitnah tu..
first,ana mengaku mungkin itu adalah kesilapan diri ana sendiri.dan ana tak blh salahkan orang yg membuat fitnah.kerana die yang melihat tanpa ape2 penjelasan.
yg pertama ana nak jelaskan kondisi ana pada waktu itu.ana tidak berhajat membela diri mahupun menepis kesalahan yang diletakkan di atas pundak diri ana..tidak same sekali.ana bangga skurang2nya sahabat2 ana masih mempunyai sensitiviti tatkala melihat ana yang melakukan perkara yang kurang sopan barangkali.
malam itu.ana masih ingat.malam exam matematik.kebetulan ana ade meting medcy di LY..kua dewan exam,ana teros ke tempat meting.dan kebetulan ana dan syahmi antara orang terawal yg berada di situ.tapi ana pada waktu itu berteman dengan sorang kawan pompuan.ana yakin pada waktu itu ade budak2 DQ di kawasan itu.kemudian,kami menunggu kedatangan afiq..dan kebetulan,kak mira tak dapat datang malam tu.thats mean,hanya ana ketua pompuan yang ada dapa malam tu..
lame menunggu afiq belom sampai.
ana dan beberapa orang student da ade dalam kelas.kemudian syahmi tak de kredit nak komtek afiq.then ana kua kelas,jumpe syahmi di luar kelas.benar,ana sorang.tapi syahmi berdua.sorang lagi sedikit jaoh dan tidak memberi perhatian.ana bagi henset ana..hanya untuk call afiq..tak lebih dari tu..dan ana pun dapat rase bende ni mampu timbulkan fitnah.tapi waktu tu ana harap orang yang memandang mampu menafsirkan dengan pandangan yang baek..yes,silap ana..ana akui.i'allah ana cube elakkan spekulasi yang akan timbul selepas ini..doakan ana.i'allah..dan trima kaseh atas nasihat dan pandangan serta komen yg diberikan..silalah komen lagi.dialu2kan.cume sebagai peringatan..blog ni dibace bukan hanya oleh plaja DQ..dan perkara2 yang sepatotnya dibincangkan antara kite seeloknya ana cadangkan kite bincang di group frenster atau yahoo group gen 9..kalo sampai menyentuh peripadi seseorang rasenya kurnag wajar dibincang di tempat umum..kalo secara umum tak pe laa.ke ape pendapat anda?ana takpe..tapi unt individu2 yang terase atau sbgnye..ana tak jamin..

nurulhusna said...

weh bile plak ana puji afiq arsyad ni?haha
ana tak kenal pon sape afiq arsyad..
kenal hanya pada name..
muke tak pernah kenal..dan ana tahu die sambest..tu je..tu pon sebab bekas roomate ana pon sambest..haha..ramai lagi y masyi..adibah..sidqi,,aisyah jau.syakirah akyan..banin tatau sangat aa.yg four flat tu je la..patu abdullah hafiz..anugerah huffaz eknokrat popular..huhu

siapa sahaja said...

woi bende tu pun nak buat fitnah.memang takde keje la korang.usna takdek lagi gosip ngan jantan.senang2 korang nak fitnah.hekhekhek.itu lagi baik dari banats2 yang ak tengok nampak baik gile.rase cam siqoh.tapi bile tau kontek ngan banin tu.banin tu..ak ilang respek a kat banat2 kite.yg tak leh nak blah lagi yg pakai tudung bidang lilit2..simpang2.ape tah orang panggil..taknampak dah siqoh.usna pun same.pakai tudung bidang.tapi nasib a tak lilit2.sopan la jugak.banats2 swekalian korang tak tahu ke korang tu perhatian??banin2 kite yg tak g masjid pun ramai.tol tak?malu kat budak bukan dq yg tiap2 waktu g masjid.ubahlah mane yang mampu.esp banats2!

wat mula wat mula said...

rmai bnin xg msjid sbb g surau...kalo x surau kosong...k,bg tudung yg dkatakan simpang 2..cani r..rasenya xdek msalah pun kalo bnat nk pkai tudung lerang 60 sbb tdung bsar n xmnmpakan tbuh pun...rjuk balik ayat 59 surah ahzab...yg pnting jgn lilit2 kt leher sudah...

bazli said...

bazli uia perak: hahaha...
tak sangka kawan ko 2 usha bdk laki ek tym kuliah. tanye balik kat dia, "ko usha pensyarah ke, usha bdk laki??"
lagi satu, ni yang paling aku pelik. aiseh...camner r dia leh hukum bdk lain x iadah,stakat tengok tym dalam kelas jek. kamon r sister! kalo korang ngulang tym kelas, kami bdk laki x smestinye cmtu. dia tau ke pe kami buat tym kat asrama?? then, kalo kami x smpai kelas lagi, cmne plak kami nak ngulang...dah lecturer sampai dulu...
pengumuman kpd manusia yang gne title 'anonymous', renti kan je r.jgn jd penakut la kawan!

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.