♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Tuesday, October 13, 2009

coretan generasi9

~ni pon dah lame tulis.. baru berpeluang letak kat sini..

Since I come back to CFS for final exam, I don’t have enough time to post something to my blog. Actually, a lot of things happen to me. Yea,after the tragedy,asthmatic attack and hospitality,im quiet and different. Hem, what do u think? Ye ke? Penat nak speaking. Exam BI dah abes. So malas speaking. Lets talk in our mother tongue.
Ok.first and foremost(ayat yg budak2 uia selalu gune bile buat essay),
Kesihatan belom berapa baek since sampai sini. So,dari ceria macam saluran ceria anda tu,tetiba senyap,pelik jugak. Sume orang Tanya. Eh,saya tade masalah la! Baru perasaan,diri sendiri seorang yg bising. Haha.
Tapi exam punye pasal,hentam je la. Rase malas nak cakap ngan orang,rase nak marah orang,sume ade.
Kali ni nak cakap… keseronokkan!

GENUINE? Anda tahu itu ape? Ni laa majalah generasi kami,generasi kesembilan Intelectual Quranic Generation Club atau name pendeknya IQRaC. Sila pronounce dengan betol. Or dalam singkatan orang kampong, budak DQ persijilan generasi ke-9. by the way, memang dah dengar2 story majalah tu kurang kualiti kerana ade beberapa masalah,tapi dek kerana ukhwah,semuanya terasa manis macam gula batu diselaputi gula2 kapas.. waaa..sedap plak...
Bertarikh 250909,generasi ke-9 ni,tatau la sape yg anjur, buat jamuan hari raya. Atau name ganas sket, pesta hari raya. Eh,tade plak singkatan bagi majlis kali ni. PESHAYA ke.. Kan suka sangat buat singkatan. Haha. Lupe2. kami dah tak jadi IQRaC. So,kena sedar diri. Kami adalah kami, generasi ke-9. badan bukan kerajaan. NGO. Haha.
Sewaktu perhimpunan generasi ke-9 kali ni,tatau nape rase teruja plak. Biasanya kat DQ,paling tak suka kalo ade perhimpunan. Tapi bila dok CFS ni,rasa kangan bangt dngan suasana canni. Dapat dengar ceramah. Dapat bersama2 rakan segenerasi. Dapat top up iman. Tatau canne nak explain. Tapi ana sendiri mmg rase teruja. Bukan tak pernah jumpe banin banat gen9 kat CFS.. selalu la jugak. Tapi bile dok dalam satu liqa cantu,rase macam seronok. Rase macam terbang ke langit menggunakan awan Goku Dragon Ball. Cantu la rase seronok. Kenapa? Sebab rase dapat kekuatan. Rase zoq berjamaah. Kite tidak keseorangan. Kite beramai2. kan? Kite ade jamaah kite. Kite punya matlamat kite. Kite ade sumber kekuatan kite. Eh,ke ana sorang yang beremosi malam tu? Syok sendiri! Tapi hakikat yang bile ana survey2 secara tak rasmi,ramai jugak kawan2 yang memberi pendapat bahawa, kalo kite bersama dengan orang laen pon,tetap tak same bile kite dapat bersama2 dengan generasi kite. Raseny sangat laen. Betol ke? Entah. Mereka yang kate. Ana? Sokong je. Bak kate orang,manisnya ukhwah fillah. Satu perasaan damai,tenang,seronok. Meruap2 dalam jantung. Hebat! Hidop GEN9!


Walopon hanya berkumpul di SMAWP 3 yang serba kekurangan beralas tikar ZC,tapi perasaan gembira dan serunuk tu tetap bersemayam dengan indah dalam hati ni. Itulah indahnya ukhwah kan?
Oh,sebenarnya majlis tu dibuat untuk distribute MAJALAH GEN dan MUSLIM MANGA.
Oh,muslim manga ni anda tatau ke?
Anda patot tahu.
Ana dengan bangganya,nak cakap,muslim manga tu kami punye gen yang buat tau. Kualiti 5bintang! Komik islamik. Cube dapatkannya. Tatau nak dapatkan kat mane? Erk,ana pon tatau. Nanti ana tengok sape yang buat..
-
-
-
-
-
Ok. Jap. Ana sedang tngok kulit komik ni. Ade name ni. Ok. Anda buleh Tanya ketua aditor kot. Afiq Arshad,atau Nazrin, Yasin, Anas, Harris Fauzi, atau bagi banat buleh cari Aimi,Bahiah dan Husna. Ops,bukan Nurul Husna. Nadiatul Husna la. Mane nak cari dierang,g cari kat www.theninthgeneration.blogspot.com
Wujud kot kat situ. Ape pon anda kena tengok muslim manga ni. Dan sokonglah karya kami. Haha. Tetiba jadi promoter plak.
Nasib tak jadi Operator ke Lac operon ke. Tryptophan ke.
Malam tuh makan best ooo.. dah lame ana ngidam nak makan satay. Tapi sebab hanya sempat beraya sekejap je kat rumah,maka abang janji nak bawak g makan bile abes exam. Tapi,malam tu kami sepakat sponser satay untuk jamuan tu. 500batang satay. Puas hati!
Dengan nasik Impit dan rendang ayam yang disponser oleh pihak banin. Alhamdulillah.
Kaya raya generasi ke-9 ni. Syukur. Pemurah plak tuh. Syukur lagi. Alhamdulillah. Contohi kami!
Dengan biskut raya melimpah ruah yang dibawa oleh sahabat dan sahabiah. Memang pemurah!
Daripada komitmen semua ornag,ana yakin dan optimis, sume orang suke. Sume orng komit. Sume ornag gembira. Anda setuju? Terima kaseh.
Huh. Ana balek awal ke bilek. Sume orang macam tak puas hati. Sorry la. Ana tak boleh sesak2. ramai orang. Haha. High class sket. Ana kurang sihat. Nanti semput dalam tu,kamu jugak yang susah.
Ok. Itu je untuk catatan dari IQRaC kali ni. Moga2 orang yang tak hadir jamuan gen9 kali ni akan merasa rugi. Terlepas kenikmatan berukhwah.
Kejap!
Dari hipotesis ana..
Ana nampak macam ukhwah banin lagi mantop berbanding banat. Tatau kenapa rase macam tu. Buktinya,ramai banin yang tersasar tak masok UIA pon datang jugak malam tu. Yang kat UIA Nilai pon datang. Tapi belah banat tade pon yang datang. Sedih2. belah banin ari tu ade je yang g anta kawan2 g Mesir. Belah banat,ana sendiri pon. Uda Dalila pegi mesir pon ana tak hantar. Uh. Ukhwah failed!
Tapi tak jugak. Mungkin ade musyaqqah masing2 kan?
So, tape la. Ukhwah kite same2 mantop. Kite kan mantop. Kan?
Tak kesah la sape yang lebih mantop, yang penting kite same2 mantop kan lagi.
Yg mane jaoh terpisah,kite dekat2kan. Yang mane dah dekat,kite rapat2kan. Yang mane dah rapat,kite mesra2kan. Ops,ini untuk jantina yang same je la! Yg berlaenan gender,AWAS! Dengan ikhtilat anda. Pesanan penaja.
Ok la. Tu je untuk coretan kenangan GEN9 kali ni.
Salaam ukhwah!
:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

13 comments:

gen9 said...

salam ba'da qara'
me kacih blanje satay malam tuh.

person said...

syukran awiyy atas satay itu. moga dapat pahala byk2.inshaALLAH

b said...

syukran2.. moga allah meringankan beban yang ditanggung.. suko sokmo.

Anonymous said...

bismillah walhamdulillah.

kalo nak mslim mnga tuh jerit(shoutbox) atau tuls la d tmpt2 yang di rasakan sesuai..sbb byk lagi la(pening2)

semoga mereka yang berhati mulia itu menghadap Allah dengan hati yang sedemikian rupa

ps:mnx maap la slalu jenguk blog nih

nurulhusna said...

to all

bese je. gen9 tanggungjawab bersama.
manga muslim? promote la. tunjuk gambo sket. biar orang tahu nampak hebat. takot orang bayangkan manga muslim macam majalah doraemon yang hitam putih. iklan sket.

Anonymous said...

bismillah..

nak tolong promote kan ker? kalo nak softcopy mintak la dkt bnat ek...

nurulhusna said...

eish. buleh je. tapi kena mitak kebenaran gak dengan yang berkenaan. tak pasai ana kena sound free nk buat keje org. ketua editor kang tak pasal naek angin. syukran

Anonymous said...

Jangan la risau..

ketua editor dier seorang yang baik..insyaallah..

ps:ke dengar yang sebaliknya pasal ketua editor tuh?

nurulhusna said...

hah. tatau la kite. semua orang baek. takot tercabar ketua editor. haha.
crite burok? bese a tu mulut orang mcm2 kate. dah name manusia. terpulang pada pendengar nak percaya ke tak. mulut org ni same a macam akhbar tabloid. dengar boleh,percaya jangan.
tapi 5% mesti ade yang percaya jugak. thanks
p/s jugak:jgn cakap kat ketua editor.

Anonymous said...

ha..betul2..ketua editor dier memang kerek sikit..

ker kerek banyak

keliru gen9 said...

ketua editor tu bukan afiq arshad ke? husna,dah tu sape anonymous ni

anonymous 1 said...

bismillah walhamdulillah..

nak bgtau dah tuko name ke anonymous 1

ps:risau tgk komen orang lain yang pkai nama anonymous nih..takut salah anggap..

nurulhusna said...

salam
keliru gen9: aah mmg a afiq arshad. tah,gue pon tatau.

anonymous 1:
gune name sendiri lagi best,tade salah anggap dah.nk tau jugak sape nih.
kerek tuh berlaenan tafsirannye. mcm2 blh jd. tp ketua editor kite tuh ade a care tersendiri.

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.