♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Wednesday, December 09, 2009

titipan buat BONDA.



WARKAH BUAT IBU...

Mak.....

Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan
sejuk sahdu masih terasa lagi nih....
Mak tau tak.....

itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter
dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.

Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak.....
nak tinggal kan dunia fana ni.....
mak macam dan sedia.....

Seminggu sebelum tu.....mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu.....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tampi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam.....
kengkadang siaran indonesia...mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi
mak kekuburan...
Pastu mak basuh tangga rumah bersih².....

pastu mak jemur karpet dan yang paling menarik sekali mak kabo kat
maner
sume duit dan barang kemas mak..

ada kat dalam almari.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam gulung tikar.....


ada kat dalam dalam beg.....masa tu mak pasann takk..??

kiter gelak sakann bila mak kabo duit dalam gulung tikar...kiter kata
mak
memang pesenn lama laaa...

mak cuma gelak juga
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..Mak.....
pukul 3 petang mak tiba² sakit
perut.....

bila malam tu kiter sampai dari KL.....mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....

mak tetap takmoh pi hospital.....
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk...
Mak kata mak takmoh duduk dalam hospital.....
tapi kiter berkeras juga pujukk..

nanti di hospital ada doktor...ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut ajer..
Mak tetap tak bersetuju.....mak memang degil...
tak salah anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk...
mak sakit perut sampai nak sentuhh perut mak pon sakit kami adik
beradik
sepakat hantar juga mak ke hospital.....

Mak.....amponn kan kami semua...kami nak mak sehat...kami sayang
mak...kami
tak moh mak sakit...kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....
Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir
kali
mak
naik kereta kiter...

Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak kiter kata nak beli
kereta....
Mak asikk tanya ajer..cukup ker duitt..kiter jawap pula...kalau tak
cukupp
mak
kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai.....mak buat kenduri kesyukuran.....
Dan kiter masih ingat lagi...bila kiter eksiden terlanggar kelinn naik
motor.....
Punya la kiter takut...kiter warning kakak kiter jangan sesekali kabo
kat
mak.....
Bila balik sahaja kampong....kiter cecepat simpan keta dalam
garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kiter kemek...mak tanya kenapa...?
Selamba bodoo jerr kiter jawap terlangar pokok bunga.....
Mak....tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar..
mak kiter menipu mak kan...ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pagi

Bila tiba aja kat hospital....nurse tengah balut mak dengan kain
putih.....

mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann..kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan

separuh sedar...

Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan ku rasa makin kelam.....airmata dah tak mampu di
tahan....

Masa tu seandainya apa² terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal jadi jalan tu
lenggang..kosong....sekosong
hati ini.....

Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasana
nya.....

terasa syahdu dan sayu gitu...dinginnnn....

Mak.....
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan....
Anak² mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat
gitu...jangan
nangis ya.."

Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas
mak....


Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selama nya....
Semua anak² mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kali

terakhir....

Semua orang kata mak seolah² senyum aja...

Mak rasa tak....masa tu kiter sentuh dahi mak....

kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....

Kiter tak mampu nak cium mak...kiter tak daya....

Airmata kiter tak boleh tahan....

Jam 12 tengahari mak di turun kan dari rumah....

kaki kiter terus lemahh...dunia terasa berputar...tiba² kiter rasa

gelap...

Jam 5.00 petang....

Bila terjaga kiter rasa kepala berdenyut denyut...

badan terasa panas...mata semakin kecil...

makk...anak mak demam nih..!

Mak tauu...cuma kiter sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke

tanah

perkuburan...

Akak kata kiter pengsan...

Terkilan..terkilan sungguh terkilan...

Kenapa kiter lemah..?

kenapa anak mak yang lain tidak begitu..?

kenapa adik boleh bertahan..??

>Mak.....

Hari² ku lalui tanpa keujudan mak lagi...

Begitu terasa kehilangan mak...boleh kata setiap malam selepas maghrib

anak

mak ini berendam airmata>

Dan sampai satu tahap....masa tu malam jumaat selepas maghrib...

Selepas kiter baca yassin....

entah kenapa kiter keluarkan gambar² mak pastu apa lagi...

semakin kiter tenung terasa semakin sayu...tangisan tak dapat di

bendung...

Mak tauu...kiter cuba bertahan...memujuk diri sendiri tapi tak juga

reda...

Kiter rasa nak telefon mak...

nak cakap dengan mak....

Mak...gila kah anak mak ini..????

Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...

Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...

Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..nanti kalau
gini
ajer
,mak yang susah kat sana.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Agaknya mak nampak adegan tu...
sebab malam jumaat kata orang roh balik rumahh...mengharap sedekah
dari
anak² nya...
Mak tau tak...di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu
hati...rasa

nyilu sangat....menusuk nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada
ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...hanya sedekah al-fatihah
kiter
berikan.....
Mak.....

~erk,jangan salah paham. alhamdulillah. Ibu ana maseh ada lagi kat dunia ni..
tetiba bangon tido teros teringat kat ibu. dah la overslept. Then,tak gi kelas.
Tringat snagat kat ibu. Klo ibu tau anak die ni tak gi kelas,tentu ibu sedih.
Mesti kat rumah,ibu bayangkan anak die sedang sebok belajar,sebab tu ibu tak call.
sedihnya. abang kate,ibu dah tanya2 kenapa anak yang baek ni tak call pun.
Yelah,klo ibu call,kadang2 dalam kelas,dalam meting,ade talk..
jadi,ibu amek keputusan biar ana buat misscall dan ibu call semula.
Rendu sangat kat ibu.
Ibu,kak tak call bukan sebab tak ingat..
Tapi sebab hset abang bagi dah rosak, Munir baling dari tingkat atas ari tu.
Bederai hset tuh..
Nasib tak jadi arwah..
Ibu..

Sesapa yang maseh ade ibu tuh,hargailah ibu kite.
Kewajipan sebagai sorang anak, takkan terlepas walapon ibu kite dah meninggal dunia.
Renung lah,
pengorbanan beliau.
Memang tiada tandingi.

"satu..
kaseh yang abadi..
membawa ke syurga..
kasehnya..
ibu..."
(1234 aris ariswatan)
lagu ni anak saudara,Munir pon pandai nyanyi..
ibu dan aliya.
Ibu.......~
aku merinduimu... lebih dari yang kau tahu..
meskipon kau tak pernah tahu...

Ibu.
nantikan kepulanganku di rumah.
Esok je dah nak balek.
mesti ibu tak sabar nak tunggu kepulangan anaknye.
:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

7 comments:

Anonymous said...

salam..
akak nk tnya,ape tajuk lg tu..
ske sgt2 lgu tu..

nurulhusna said...

lagu mane satu ye?

"satu.. kasih yang abdi.. membawa ke syurga..
kasehnya ibu..."
haha. lagu ni anak sedara yg umur 4taun dah ingat sume lirik.
sangat best.
klo nk cari,
taip
1234 aris ariswatan kat google.
nanti kua video clip lagu ni kat u tube. slamat mencube!
penyanyi lagu ni aris ariswatan.

maizan said...

tau lagu tu best.tp x tau nk cari kt mane.cari kt u tube x dek.cikgu ada wt lagu tu kt dlm kelas.ikim pun ada psg lagu nie.akak ada fb kan?camane nk add akak ek?

nurulhusna said...

oo..
tu laa..
try la search.
maap laa..
kuno sket..
tade facebook..
tatau pon canne nak gune.
tak explore lagi.
nanti ade ana bagitau la eh.
syukran!!
anyway,bagilaa alamat facebook awak,nanti ana cari.

Anonymous said...

cari je maizan nordin^_^

CyberExplorer said...

Salam semua...
(Ini bukan adat... Ibadat insyaAllah...)

Lagu tu bertajuk Satu, nyanyian Aris Ariwatan...
Ada dalam henset ana...
Bleh je pun kalau nak upload @ send kat yahoo group...

Tapi pandai2 la cari sendiri...

Nak kena suap jugak???

http://aimini.net/view/?fid=777ytM1jfGTHdyWXq7X9

Ambik pengajaran ye...
Jangan dengor saje...

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=xF8JBESktmM

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.