♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Saturday, January 16, 2010

PRE AGD: Mehnah dan Tribulasi

Sebulan berlalu, sejak mendapat taklifat sebagai Assistant Treasurer dalam AGD MEDCY. Dan sejak gerak kerja AGD bermula, setiap hari yang dilalui pasti diwarnai dengan masalah dan kerja yang berkaetan dengan AGD.

Rasanya dalam sehari, setiap kali nak keluar bilek ke kuliah, pasti dalam hatiku, berniat,

"harap2 hari ni tade sape sebot pasal AGD.. Ameen.."

Tapi memang hampeh. Tambah pulak, penggerak AGD terdiri dari rakan2 sekeliling. Memang imposible tak cakap soal AGD.

Kerja dari awal memang bertimbun. Ye ke? Tapi dalam kepala otak mmg pk duet aje.
Sekarang diri sendiri pun dah jadi sengkek.

"weh nak beli baju palestin tak?" soal Adlina.
"Tade duet. sume dah masok akaun AGD. haha."

Memang satu cabaran yang besar buat committee AGD untuk melaksanakan program besar yang melibatkan hampir 20ribu ringgit Malaysia. Dan ana kira, tidak cukop dengan pening kepala, bengang otak dengan program yang bakal berlangsung,
tetapi saket hati dan tertekan perasaan dengan provokasi dari pelbagai pihak.

Sejak awal gerak kerja dimulakan, kami diprovok dengan PAYMENT yang terlalu mahal.
Tapi sekarang rasanya AGD Medcy berada di tangga AGD YANG PALING MURAH.
Sebab INTECH=RM50
Enginius= RM40
dan AGD mereka tidak dilakukan di hotel.
Nyata, MEDCY sangat bertimbang rasa dengan harga RM40 dan dilaksanakan di HOTEL SINGGAHSANA.
Buat pengetahuan semua, pihak kami support RM30 untuk setiap orang. hampir 2kali ganda dengan bayaran yang anda bayar.

Kemudian, karenh birokrasi dengan STAD. Bagaimana Saudari Setiausaha menitiskan air mata dek kerana kena marah oleh kakitangan STAD berkenaan dengan bas STAD yang dicaj RM800 sebijik(sedangkan bas luar pon harganya cume RM200). Dan kami (mainboard) memerah otak dan mencari jalan di bawah pohon yang redup di sebelah AMF. Saat itu, kepala rasa nak pecah. Dan mula rasa, BATALKAN SAJA AGD INI.

Kelihatan Program Manager, Azam, sangat optimis dan yakin. Ana tumpang berlagak.
Tenang. Walaupon dalam kepala memikirkan mane nak cari duet bayar bas. Time tu timbul idea gile nak suro sume naek teksi sebab bayaran teksi lagi murah dari BAS STAD!

Azam tetap optimis. Dan ana tumpang optimis lagi. Sedangkan petang nanti ada QUIZ MATH. Dan unit Sponsor tarik muncung. MANA KAMI NAK CARI RM5K cik Husna??
Ana tongkat dagu. Hem, ROMPAK BANK??

Najwa bersemangat! Najwa sangat optimis mampu cari sponsor. Ana sekali lagi tumpang optimis. DAPAT.. RM5k Ja..

Sesudah itu, diuji lagi, kuota tak cukop. Alasan mereka, MAHAL sangat!
Brothers ade 8 orang saja.
Sisters alhamdulillah penoh.
Masa tu memang Special Task hentak kaki sebab terpaksa bukak booth lame2.
Walaupon idea awalnya bukak booth 2hari saja.
Namun terpaksa extend. Lebih payah, kena berurusan lagi dengan DATIN STAD. Huh.

Pelbagai rumours dan fitnah mula menyerang. Dah la kuota tak cukop, diterjah pulak dengan KHABAR ANGIN yang bertiup kencang. Menyebabkan hubungan ana dengan PC, SIDDQI tegang sekejap. Masing2 pening kepala. Assistant Sponsorship pula menitiskan air mata.
2 terkorban. Ana? tak mungkin. Ana tak nak menangis. Tak mungkin.

Ana kagum dengan mereka. Walupon kami ditolak, ditarik, ditendang, tapi mereka maseh bersemangat.
Mereka tetap jitu. Melihat muka AJK yang bersemangat, ana tumpang semangat.
Walupon ana pon terasa ingin jatoh,
terasa ingin rebah.
tapi tak mungkin. Jika semua orang nak jadi lemah,
sapa yang nak jadi tiang?
tempat mereka bergantung harap.

Setiap kali unit datang mintak duet, ana rasa pening. Dahulukan duet sendiri. Tapi tergugat jugak..
Setiap committee bukan saja berkorban tenaga, malah wang ringgit.
Mereka membayar 4kali ganda berbanding para peserta bayar.

Ana bangga dengan mereka. Sangat baek dan nilai integriti yang hebat.
Tahniah semua committee.

Sekarang pon pelbagai masalah yang maseh belom selesai.
Tetapi ana senyum saje,
kerana teruja nak DINNER di HOTEL.
Excited plak~

Takpe, semoga Allah tolong gerak kerja kami.
Semoga Allah ringankan beban kami.
Dan jaohkan kami dari rasa putus asa dan susah hati.

* pos ini bertujuan menghargai jasa committee AGD. (list name akan dikeluarkan dalam post akan datang)
disamping itu memberi kesedaran kepada mereka yang memprovok, menguji pihak gerak kerja AGD.
Semoga jasa kalian digantikan Allah dengan sesuatu yang lebih baek.
Insya allah.
:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

7 comments:

anonymous 1 said...

bismillah

erm saper suroh tak jemput budak first year at the first place???

ps: komen ini termasuk yang memprovok..

cahaya bisikan rahsia said...

salam cik husna...
lupakan insiden asst sponsor nangis tu...
act 'dia' x nak nangis..
tapi nak buat macam mana...
malam tu 'dia' sangat pressure dengan macam2..
selalunya 'dia' x nangis depan orang...
tapi hari tu 'dia' termeletup pulak...

nurulhusna said...

a'uzubillah..

penjelasan: at the first place, segan nak jempot bebudak pandai, takot kaco 'mereka' study.
Akan tetapi. mmg at the first place, not second, not third, mmg nk ajak one year student. yang dgn sedihnya nk tinggaikan CFS hujung bulan 2 nt. dan kami berniat, selepas urusan pendaftaran 2nd year selesai,kami akan uruskan plak untuk 1st year. (biar special task bukak booth lame2)
tapi sebab ade salah paham, korang yg one year student ni kire2 memberontak. nak boikot AGD ni. patu korang pon same2 la boikot. dan yang pening kepalanya kawan2 'korang' jugaks..
dan akhirnya kami berjaya tarik Aimi Shamsudin. Satu2 wakil dari one year student.(mmg kuciwa). tu pon die pegi demi 'adek beradekny'.
tapi.. maseh tak lewat. meh. g AGD. harga bole runding untuk 'korang'.

ps: lame tak merayau disini. trime kaseh 'provok'.

to NAJWA HAMALI;
tape la najwa. kite punya asst sponsor tak nangis, tapi beliau work hard sgt. manusia ni bukan batu. tape, she do her best until now.
dan malam tadi pon sorang lagi yg terkorban..
harap2 lepas ni tade dah sesape yang menitiskan mutiara jernih yang kemasin-msinan tuh..
haha.
tolong bagitau pada asst sponsor, ana sgt hargai apa yang beliau buat. dan ana tau betapa saket dan beratny beliau tanggung benda ni bersama dengan Hani Nabilah, Zaleha, Luqman Hafidz, dan AFIQ GHAZALI. ana harap sangat beliau hadir ke AGD nnti, jasa beliau dpaatkan sponsor rm1000 buat mase skrg, sangatlah dihargai pihak kami, bendahari terutamanya..
sampaikan tau~

anonymous 1 said...

keh2...tak kecik hati pn sebenarnyer tak jemput at the first place tuh..saje buat bnd mengarut..

Som itu rummet ku jua..takkan ku sakitkan atinya mahupon program nyer

ps:kater sibok stadi sbb tuh la tak merayau..

nurulhusna said...

haha. roomate SOM rupenya. klo tak support mmg taleharap puny..

last but not least,
pegi AGD.

ps: albert einstein tapelu studi byk2.

CyberExplorer said...

Apasal sebut nama ruumet saye banyok2?
Doe dah senyum lebih2 tau...
Napok gigi...

nurulhusna said...

tatau pon sape roomate tuh. dan tade niat nak sebot name roomate anda.
bile perlu sebot

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.