♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Wednesday, February 17, 2010

examMANIAC






EXAMMANIAC???




Yeah~ i am!












Buat sahabat2 GEN9, sahabat2 MEDCY, sahabat2 seMAHALLAH, seKELAS, seTALAQI, seUKJ, seCFS PJ sekalian,








orang yang beriman itu, menyerahkan segala urusan dan ketentuan kepada DIA.




Namun syaratnya, usaha harus sepenuh dan semampunya. Pelbagai ragam yang kite lihat dalam fatrah exam nih,




3pagi skrg),
ade yang tatido malam(macam yg sedang menulis pada pukol



ade yg studi tahenti2,




ade yg rilek asyik terlelap,ade yg baring je kat katil gelak2 sebab tade exam esok..




Namun, menjadi yang 'terpilih' benar2 susah. Bukan senang mendapat pandangan rahmah Allah. Bukan senang menggapai kaseh sayang DIA. Orang yang berjaya mengikhlaskan niat, yang berjaya meletakkan matlamat, dan tinggi tawakkalnya, itulah orang yang bakal dipandang RAHMATNYA.








Buat kakak2 ni DARUL QURAN (DIPLOMA) yang senang menghadapi imtihan.. Terutamanya Along Syahadah yang sedang bertarung untuk final Sem di DQ, semoga entum semua tak terlepas dari rahmat ALLAH. RahmatNya besar, teramat besar, namun mendapatkannya tidaklah semudah mengatakannya. Insya allah.








Berusahalah semampu mungkin sahabat2 ku..








Tido lewat jangan sampai langgar QIAM. Itu kekuatan kite.




Tido lambat jangan sampai terlambat subuh
(hati2, 6.30pagi tu dah dikire LEWAT!)




Bace buku banyak2 jangan lupe baca QURAN jugak. Tanggungjawab dengan QURAN tak terlepas dengan adanya PEPERIKSAAN, kerana PEPERIKSAAN dengan TUHAN lebih INFINITI kesudahannya.




Baca buku jangan sampai hilang muamalat dengan rakan2 seperjuangan.




Khusyuk studi jangan sampai hilang khusyuk dalam solat.




Yang penting, yang kuat mesti bantu yang lemah. Jangan tinggalkan kawan2 kite.




Tengok mereka. Berjaya kena sama2 berjaya. Islam itu tak mengajar kite PENTINGKAN DIRI.




Jangan. Jangan begitu. Sekali Allah murka, nescaya belom tentu kau sanggup menghadapnya!




Buat semua, jangan terlalu mengejar dunia EXAM sehingga melupakan AKHIRAT yang INFINITI.
Jangan terlalu obses dengan EXAM sehingga ALQURAN hentah kemana.
Peringatan ini khusus buat diri sendiri yang sudah beberapa hari kuota bacaan ALQURAN tak cukop.(sepatutnya 1/2 JUZUK sehari).








Malu pada Tuhan. Buku khatam berkali2, QURAN 1/2 Juzuk pon takle baca!




Patu terhegeh2 menta RAHMAT NYA? BantuanNYA?




Sedar diri,HUSNA!








Kamu HAMBA dan DIA TUHAN.




Kuasa Pada DIA, kamu langsung lemah tiada daya!








Maka, berusaha, meminta, tawakkal!








Jika selepas kamu berdoa, kamu bertawakkal dihiasi dengan usaha tiada tara, nescaya ALLAH bakal meletakkan kamu ditempat yang terbaek.....








Percaya janjiNYA.








Dan ingat, kebaekan disisi ALLAH tidak pernah sama dengan kebaekan yang dilihat disisi manusia. Pandangan manusia tentunya jaoh 'bodo' berbanding pandangan DIA yang MAHA TAHU.








Dan ingatlah, kesudahan yang baek adalah bagi orang2 yang bertaqwa!






DOAKAN KAMI
DOAKAN YANG TERBAEK
Jika kegagalan kami bakal membawa FITNAH pada AGAMA,
maka
KAU berilah aku kejayaan.
Jika kejayaan kami membawa fitnah buat agama.
Maka,
aku serahkan segala padaMU
untukMU
tentukan
segala yang TERBAEK
buat kami
kerana kami
HAMBAMU
dan ENGKAU
TUHANKU.
Doakan kami,
Ibu, baba,
Doakan anakandamu
di
medan pertempuran
dengan
PEN DAN KERTAS.
(rasa takot macam perang dengan senapang)
kakak,abang,
doakan adekmu
membuat sehabes baek.
Doakan.
Doakan.
Jangan kedekut
berdoa.
Buat diri sendiri dan ornag laen.
Doakan.
Doakan.
Doakan.
Salam sayang buat
KELUARGA TERSAYANG.
serta
tak lupa
SAHABAT
keliling pinggan!
Doakan.
Doakan.
Wassalam.

-husnataqwa

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

11 comments:

Anonymous said...

salam alaik..
bittaufiq wannajah fil imtihan..
semoga allah mudahkan segala urusan.
diberikan segala kebaikan.
dan dicurahkan rezeki tiada halangan.
semoga terus thabat dan kuat study selalu.
Pejuang agama Allah tidak boleh kalah dalam akademik.
harus hebat sehebat impian menggongcang dunia dengan kegemilangan ISLAM.
Selamat hendaknya..
Ya Allah,berilah segala kebaikan untuk penulis blog ini kerana aku tahu beliau hambaMU yang baik dan istiqamah pada jalanMU.
Jangan bebankan beliau apa yang tidak mampu dipikulnya.
Jangan lemahkan hatinya untuk terus berada dalam jiwa perjuanganISLAM.

Selamat berjuang.

thou fu said...

dik,
jawab prekso molep2.
semayang tahajjud,dhuha jgn tinggal.quran tuh baco sokmo.jago kesihatan jugak.i always pray the best for my best sister.senyum dan jange nangis2. hehe.
:x

kak noni said...

gudlark kak usna!

kak noni said...

bocor rahsia kak usna selalu nangis. nampak je tough. kaki nangis upenye. uh..

nurulhusna said...

to anonymous~
syukran kathir atas nasehat yang membakar semangat. Jitu dan tegohnya seorang aku dengan kekuatan orang di sekeliling aku. Trima kaseh atas sokongan. walopon tatau sape.

thou fu~
hem.. bakpo tok maghi KL ari tu? benci la..
mane ade nangis. tak nangis pon! bile mase>>??????? tade2.
suke buli orang.

kak noni~
woit kak noni, g la jage cafe tuh kang kakak2 indon tu sleweng duet baru tau.. tayah sebok nak kutuk orang. huah. mana ade nangis. kate je nak nangis. tak nangis pon. oh.orang tough tak le nangis ke??
anyway, nangis kat depan manusia mmg tak buat, nangis depan tuhan kena selalu2 buat..

thou fu said...

malas nak tinggal kijo,nanti kene potong gaji. sapo hok mitok duet lepas ni,cik bulat jugak.. sapo nak makan sedap nanti, cik bulat jugak, sapo nak beli henpon baru nanti, cik bulat jugak!
dok eh. tok buli pon.doh tepon ko bu tu nak nangis sokmo.sian ko cik bulat..bo lah nangis2,koho hudoh nati gok..
ingatlah,kat depe2 tuh banyok bendo lagi adik nak kena hadap.klo benda kecik pong adik nak nangis2 doh,nak manja2,gano adik nak hidup mase depe2 nu.kato semangat sangat nak berjihad,berjuang..doh tu keno kuat la.salah siapa nak selalu memanjakan cik bulat..saya juga...

kak noni said...

kak usna, macamane exam math tadi?amboi,sume duduk same2 DQ ye..assobiah tol sahabat2 DQ ni.sekali i tengok,berbaris2 budak DQ kat blakang. konspirasi ke ni?ee....tak aci!
ok ke paper math?mesti jawab gempak kan.
(tak kena jaga cafe sebab dah kaya)

nurulhusna said...

thou fu~
amboi..malah nak tingga kijo?katonya g demonstrasi wang ihsan kelate dengan tok guru nik aziz tak po pulak potong gaji.sanggup plak nak g demo,tetiba nok g KL tok se plak.takpolah,nasib baek dengan tok guru nik aziz,tak dok la nak dengki sangat..
mesej la,malu je kecek sini.

n

kak noni~
gempak sangat..gempak tak jawab kot!
eh mana ade assobiah. kan tadi kene duk ikot seat number
uia yang atur seat kami dekat2. nak buat canne
segan jugak
pusing depan die
pusing kire die
pusing serong die
tatipu tak best
ingat best ke?
mane ade konspirasi
kami sume jujur.
dah dok satu group,group dekat2. memang susah nak pisah.
lagipon bond kami bonded by aqidah.
dok jaoh pon tetap rase ukhwah.haha.
(pegi studi la.tayah maen2 canni.ingat best ke.nanti jumpe tanye aje.bosan je kak noni ni.)

kak noni said...

kak usna garang!

nurulhusna said...

excuse me.
name saya HUSNA. bukan usna.
usna tu ape. tade maksud. tabest.

Anonymous said...

Assent to Our Dreadful Prices at www.Pharmashack.com, The Unforgettable [b][url=http://www.pharmashack.com]Online Apothecary's [/url][/b] To [url=http://www.pharmashack.com]Buy Viagra[/url] Online ! You Can also Hurt Grand Deals When You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/cialis.html]Buy Cialis[/url] and When You You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/levitra.html]Buy Levitra[/url] Online. We Also Be subjected to a Unforgettable Generic [url=http://www.pharmashack.com/en/item/phentermine.html]Phentermine[/url] As a remedy for Your Eats ! We Send away Esteem manufacturer [url=http://www.pharmashack.com/en/item/viagra.html]Viagra[/url] and Also [url=http://www.pharmashack.com/en/item/generic_viagra.html]Generic Viagra[/url] !

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.