♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Sunday, December 12, 2010

MoDal

MoDal disini bermaksud Monolog DALaman. JJJ


Kenapa harus ada resah dijiwa, andai kepada Allah telah ditawakkalkan segalanya?

Berlapang dadalah dengan segala keputusan yang Allah beri. Itu yang terbaek untukmu.

Jika percaya pada janji Rabbi, percayalah segala ketentuannya jua pasti tidak akan menzalimi.

Ambillah hati, letak di dalam almari, masukkan cinta Ilahi dan kunci.

Campaklah kunci itu jauh-jauh. Moga tenteram jiwa dengan mencintai Ilahi.


Perkara paling susah, membuat pilihan. Itu atau ini?

Lebih-lebih lagi andai pilihan yang diberi semuanya menghampiri kesempurnaan.

Tapi perlukah ada resah di jiwa?

Sedangkan Allah telah kita jadikan tempat pergantungan iman di jiwa?

Usah pertikaikan apa yang kita dapat. Tapi terimalah dengan hati yang redha.


Kenapa perlu membuat pilihan?

Kerana tidak semua benda yang kita boleh ada lebih dari satu.

Tidak semua benda kita boleh buat dalam satu masa.

Kerana itu perlu ada pemilihan.

Maka pilihlah dengan iman. JJJ


:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

19 comments:

Anonymous said...

apa yg nak dipilih tu cik husna? jodoh ea??

nurulhusna said...

ishk3..

byk lagi bnda lain yg kena pilih.

nk sambung belajar uia ke nak pegi oversea?

nk teruskan bidang sains atau nk tukar ke bidang agama?

nak p gombak ke nak p kuantan?


nk kawen masa belajar ke masa keje?

sume kena buat pilihan. bukan jodoh saje.

dan ia sangat memberatkan kepala.
tambah2 bila waktu hampir tiba.

uia atau kemana?

ooh... +____+

super junior said...

eeh?? tak nak pegi uia ke??

sarah said...

ye ke kak?? kontrovesi ni??
tengok status kat fb tak sabar nk p kuantan? ingat ade orang dok tunggu kat kuantan. tetiba nk kua uia plak?? pesal kak??
hilanglah naqibah saya... :((

nurulhusna said...

hoho.

takut bace komen adik2. ahhaa.

masih dalam perbincangan.

belum stick to any decision yet.

for the sake of my parent and family, terpaksa fikir double triple and tetra. +___+

moga allah beri petunjuk terbaek.

naqibah awak takkan hilang, kat mana2 pun ada, kalau awak simpan naqibah awak yg baek comel ni dalam hati awak. +____+

klo ikutkan hati mmg tak sabar nk p kuantan cik adik oii..

caliph said...

ikut la hati. jange buat sebab ore lain. u urself yg nk survive nt. not me. not others.

any decision pun, i want u know, i always by ur side.

nurulhusna said...

sobs3...

and i always want to make who stand beside me happy.

i want the person who i love always proud with me.

i want to make the person that i love know that, for them, i willing to sacrifice everything.

i want everyone that i love know that, i love them toooo much.


is it ok??

nurulhusna said...

sobs3...

and i always want to make who stand beside me happy.

i want the person who i love always proud with me.

i want to make the person that i love know that, for them, i willing to sacrifice everything.

i want everyone that i love know that, i love them toooo much.


is it ok??

detective said...

sudah tiba masanya na pk diri sendiri. make the decision from ur heart. not because others.
without doing that kind of sacrifice pun, everyone know u love them tooo much. tak semesti kata sayang itu dibuktikan dengan mengorbankan masa depan. jgn sedih, D yakin family na gembira dgn whateva u choose laa my dear. sudah tiba masanya na ade matlamat hidup yg jelas. jangan nanti jawab "entah, saya ikut flow je.." inibukan masanya lagi na. na dah cukup besar unt merancang masa depan. kalau tak boleh rancang sorang2, kena cari 'pasangan' laa my dear. hihi.

sarah said...

ooh, perbincangan keluarga nampaknya disini. Kak husna, sarah setuju kata detective tu, kalau tak dapat rancang sorang2, kena rancang berdua la. baru jelas dan nampak sikit masa depan. kalau yang satu lagi dah kat kuantan, haaa... maksudnya?? kena laa pegi kuantan. nanti kita sambung usrah kat sana ea.. huuu

nurulhusna said...

amboi.. sape yg kat kuantan tu sarah? akak ke sarah??

Didi- thanks sangat for the sweet nasihat. lame tak nampak Didi komen kat sini. huhu. D, kebahagiaan itu terletak pada apa? kalau kita bahagia tapi orang sekeliling tak bahagia,mampukah kita tersenyum gembira? sekarang tengah pk situasi yang dua-dua menang. tak kecewakan mane2 pihak. tak kecewakan family, tak kecewakan diri sendiri. win-win situation is my solution. but the method is still in progress. tengah mencari jalan penyelesaian. kalau kita gembira, orang sekeliling gembbira, itu double triple tetra gembira lah kan? insya allah, rasional masih di atas Didi. Didi tak pe laa dah musafir jauh di perantauan. saya yg masih di sini. mencari jalan yang jelas untuk meneruskan kehidupan. kan D jugak yang kata, allah dah sediakan semuanya untuk kita? hem.. tentang merancang berdua tu, bagos idea tu! suke3. ahaa. menarik dan bernas sekali. baru tak berat nak rancang kan. macam didi buat lah kan? hehe +___+ doakan saya dimudahkan jua seperti dd. ok... +___+

detective said...

terharu sungguh dgn sepupu D yg sorang ni. patutlah semua orang sayang. :)) bertuah orang yg na sayang tu. (keluarga la). kalau macam tu, D yakin na boleh buat keputusan terbaik. D yakin otak na lagi geliga nk buat keputusan. bertuah orang sekeliling, mmg patutlah ibu sayang. anak solehah. :)) cemburu rasa. hii..
takpelah, lame tak komen sebab connection kat rumah break down. sekarang baru repair. takpe, kita ada haluan masing2, mungkin D macam ni, na macam tu. yg penting, kita corakkan dengan baik kat mane2 pun kita pergi. haluan mana sekalipun yg na pilih lepas ni, D yakin nak mampu sukses dan berjaya dengan cemerlang. win-win situation yg na nak pilih tu, mesti ada baraqahnya. insya allah. moga2 allah mudahkan jalan buat sepupuku ini. takpe, orang yang mengasihi Tuhan, mendekati Tuhan tak mungkin ditinggalkan Tuhan. kan?
sudah tiba masanya berfikir untuk berdua. beberapa hari lagi bakal menjadi 2+ tahun sudah.. lagi senang nak tentukan matlamat kalau dah berdua. tak gitu? bagus untuk ISLAM tentunya. D balik dulu, ni kat cc. jumpa lagi. take care my dear. +___+

Anonymous said...

hem.....
fikir nak berdua pulakkkkk dah.... d ni saje pengaruh orang ikut jejak langkah dia. tapi betul kata D, dah tiba u urself pk apa yg u nak. may allah bless u. d, kalau dia ikut jejak langkah d, mmg d orang pertama yg akan dicari.

nurulhusna said...

insya allah... syukran atas peringatan dan pesanan yg cukup berharga.

saya tahu kalian mmg terbaek. saya bersyukur dikelilingi orang2 sperti kalian. +______________+

kita bercakap soal rasional, bukan emosional. D, kita masih dalam proses tengah buat pro n cons lagi. doakan kita k. kita nk bagi yg terbaek unt sume orang, bukan hanya pada diri sendiri. kita dah banyak kali hampakan harapan ibu ayah. anyway D, take care jugak. +___+

caliph, the love doesnt mean anything without the prove. so do i need to prove it..? yes, i do. saya tidak punya sesiapa, yg allah jadikan halal buat sya melainkan kalian keluarga saya. +_________+

sarah - jgn laa pk bukan2 ye. insya allah, tak berusrah di cfs, kita berusrah di YM pun ok! best ape.... lagipun kalau dah jauh nanti, selalu2 laa sarah rindu kat akak kan. +_____________+

sarah said...

alaa, akak cakap macam akak nk pegi je. akak betul2 nak tinggalkan uia ke kak? tak best ny.. akak cakap laa betul2 kak.

nurulhusna said...

laaa.. ape plak nk tinggalkan uia... kan nak dekat midsem.. nanti cuti midsem krismas nanti akak tinggalkan uia seminggu..

sarah, tade ape2 yg perlukan penjelasan disini. nanti ada keputusannya, insya allah akak umum satu dunia. hehe
+____+

detective said...

dear cousin,
D doakan yg terbaik buat na. mengecewakan ibu ayah tu bukan aturan kita. jangan rasa kecewa dengan peristiwa lama. itu mmg sudah aturan sang pencipta.
jangan lupe istikharah ye.
eh2, abang marah pula adik dia nk cari pasangan. biarlah bang, abang dah busy keje mana sempat nak amik tau pasal dia. lagipun kena bagi dia bebas, dia dah besar. hihi. mesti abang marah D ni. takpe, D balik tahun depan abang dah lupe.

take care dear.

detective said...

caliph - dia dah nak masuk 2+tahun. abang kena ajar dia macam orang dewasa dah.
tak boleh semua benda dia tak boleh buat. semua benda kena control. dia dah dewasa, bukan budak2 yg abang boleh bawak dia naik beskal petang2 lagi. sekarnag dia dah boleh pandu kereta sendiri.kawan dgn lelaki kena marah, sume kena spot cek.. ini bukan masanya lagi. patutnya abang kena tolng adik abang cari calon yg sesuai. hihi. abang cari dd takkan dpat sebab didi online kat cc je. adios!

nurulhusna said...

dah2.... finish it here.. +____+

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.