♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Friday, January 14, 2011

Nak jadi apa?


"Husna ko nak amek apa nanti dalam Allied?"

"Tah. Tak pk pun lagi."

"Haih? Selasa ni interbiu beb.. Takkan nak jawab macam tu kat interviewer?"

"Jawab je lah apa yang terkeluar kat mulut. Kira tu wahyu lah tu. Ahaha."

"Buat lawak pulak budak kecik ni. Kat blog bukan maen berdegang-degang dengan ayatnya 'kita memilih Allah menentukan'. Aik,tetiba cakap cantu je?"

Akhirnya terkena batang hidung sendiri. kan dah kata, blog memang menjadi tempat peringatan diri yang terbaek.

Selalu snagat dengar orang kata,

"kat blog ko kata ko orang yang kuat kan?"

"Ko kata ko tak suke ikhtilat kan.."

Tengok, ia menjadi peringatan yang terbaek buat kita.

Sebab tu saya nak kata, selalu-selalulah update blog. Rasa teringin je nak bagi anugerah kat pemilik blog yang tak update blog berbulan-bulan. Kasihan peminat blognya.

Ramai orang beminat nak baca, tapi mungkin bloggernya busy sangat.. sampai tak terupdate. J


Ok. Back to the topic. Memang saya tatau nak jadi apa.

Takde perancangan lagi, setakat hari ini.

Ada cadangan sesuai apa patut saya jadi?


p/s: kan dah kata bidang sains bukan pilihan saya. Tapi pilihan DIA. Terima dengan redha. J


:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

22 comments:

Anonymous said...

jadi blogger je aa sampai tua..

nurulhusna said...

blogger sampai tua tu insya allah. mohon istiqamah. tapi ni kerja sambilan...
tak de sampai menjadikannya profesion..

Anonymous said...

tanya la tunang. apa perancangan.. itu pn susah ka mau pk.

nurulhusna said...

(bengang)

takde tunang ok.

Anonymous said...

tipu ok. tipu snagat.

takde tunang carik laa tunang. jadikannya tunang.

nurulhusna said...

=)

mencari tunang bukan seperti mencari restoran kedai makan. iaitu singgah bila kita rasa lapar. kemudian bila dah kenyang dna bahagia, cuci tangan dan pergi?

mencari tunang adalah ibaratnya mencari sebuah rumah kediaman. lengkap dengan segala keperluan. jasadiah, ruhaniah semua lengkap.
sebab di rumah itu kita nak beribadah, kita nak bekerja, nak berkasih sayang nk sebagainya. jelas, membina sebuah rumah yang selesa untuk bekalan dunia dan akhirat bukan senang. seperti juga mencari tunang atau suami.

lagi satu, jangan pandang remeh dengan istilah tunang. jangan perlekehkan ajaran agama islam. ok?

dah akhir sekali,
tak tipu. mmg tade tunang. ok.

Anonymous said...

fuh hebat.. bila husnataqwa berkata-kata. menyedarkan.

semoga mendapat yang terbaek, orang hebat!

semoga allah redha.

maaf kata2 diatas yang tidak menyenangkan. sekadar bercakap apa yang didengari saje. sowie ekk.

nurulhusna said...

ok.

laen kali jangan dengar yg bukan2. belom tentu benar.

kalau nak tahu meh tanya empunya badan.

syukran sudi baca blog. =)

sarah said...

jadi cikgu lah kak husna.
tak pun penceramah yg macam dalam tv tu.. kan akak de kelebihan bercakap yang hebat. gunakan unt islam~

nurulhusna said...

cikgu?
penceramah?
baek unt dipertimbangkan..

syukran sarah.

sarah said...

ehehe..

jadi surirumah pun ok kak. didik anak2 jadi generasi hebat. besau pahala tu nanti. tapi mesti akak boring ea dok umah je..

tak pun akak beniaga pun ok. kaya kak berniaga ni.. ahehehe

nurulhusna said...

sarah,

kaya tak kaya dok no dua dah dik..

jom berusrah?

caliph said...

amek je allied tu. nanti sambung master overseas. balik jadi lecturer. dok pun jadi doktor falsafah.

nurulhusna said...

loni 4 tahun doh blajo abe. dua tahun dq, dua tahun matrik. tambah 4 tahun degree. dah 8 tahun. tambah 2-3 tahun master. equal to 10 tahun. hebat doh tu.. lamo sangat ngaji.. bilo nak berkhidmat untuk ummah pulokks

caliph said...

tok rugi menuntut ilmu. lagi banyak buleh berkhidmat unt ummah.

sarah said...

lawak orang yg cadangkan jadi blogger samapi tua tu..

alaa kak.. usrah pulak bincang kat sini. ehehe.

semoga akak berjaya dalam temuduga.

dan diberi petunjuk bidang apa yg sesuai dengan akak. ameeeennnn.

nurulhusna said...

sarah - ameen.. moga2 sarah juga diberkati allah. syukran doany dik. ketika cinta berusrah...

caliph - doakan terbaek... mmg setakat ni tadok matlamat jelas.. aduiii. mohon petunjuk DIA lah kea.. hummm....

abi said...

istikharah laa dikna..

nothing to say.

make up ur own life.

dah tiba masa pk masa depan.

bukan budak kecik yg asyik nak makan eskrem je.

nurulhusna said...

haik. captain!




(tak sangka abang cakap gini.. tanak dah saya jadi doktor?)

abi said...

tak perlu. dah ada doktor sorang,cukuplah. jadi benda lain. yang lebih dekat dakwahnya pada ummah. lebih langsung dakwahnya pada ummah. itu cita-cita dikna kan? nak amek irk kami tak bagi. nak amek law kami tak bagi. rasanya dah cukup.. takkan nak paksa amek medic lagi. tak snaggup tgk dikna menderita..

(abe tok kejam nak paksa adinda tersayamm)

nurulhusna said...

(sobs..sobs...)

sedihnya dekna baca....


thanks dear..


tak pernah menderita.
jangan risau, dekna taat dgn penuh kasih pd permintaan kalian.

abi said...

take care.

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.