♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Saturday, February 19, 2011

Kuatkan mujahadah =)


Rimbun dan redup kasih-Mu
Kau tempatku berpayung
Di manakah lagi
Dapat ku rebahkan
Rasa gundah ini
Nun kau teguh di sana
Pengasih dan penyayang
Pun ku masih terleka
Meneguk ihsan-Mu
Walau ku sedari
Oh nyamannya, bila dipelukan rindu-Mu
Mengimbaulah sentosa
Bentangkanku permaidani
Dari baldu berwarna putih
Moga tak ku terasakan
Dugaan yang ku galas ini
Kepada-Mu titianku
Hijrahkanlah diri ini


[husna] kuatkan mujahadah. Hati perlu sekuat Nabi Ayub melalui ujianNya. J Sungguh, selepas mujahadah itu pasti VICTORY untuk kita. J

Mengcopy ayat Naqibah; Fatin Hakimah Zamani dalam SMS yang dihantar tengahari tadi,

"So don't become weak nor be sad and u'll be superior (IN VICTORY) if u're indeed (true) believers." [3:139]

Syukran atas tasji' yang sentiasa kena pada masanya. J
"Daripada Abu Hurairah katanya Rasulullah saw telah bersabda orang mukmin yang paling sempurna imannya adalah mereka yg paling elok akhlaknya dan orang yang paling baek antara kamu adalah mereka yg melakukan kebaekan kepada isteri mereka," -hadis riwayat At-Tirmizi.
"Sesungguhnya kami milik allah dan kepanya kami kembali. Ya allah berilah aku ketabahan dalam menghadapi musibah ini dan gantikan dengan yang lebih baek darinya."

Sebagai orang yang beriman yang mengamalkan doa ini, akan menambahkan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah. Kita harus terima dengan redha dan sabar serta mengingatkan diri kita apa yang kita dapat didunia ini adalah pinjaman yang sementara. Dengan harapan semoga allah memberi yg lebih baek dari sebelumnya. J

bukan ringan amanah yg dipikul. maka lawanlah nafsu yg membawa pada kemunduran semangat juang.
walau dalam keadaan apa sekalipun, terus buat saya senyum biar pahit, biar susah.. terima kasih sahabat. :)Rendu sama itu DQ. Bagaimana Quran dihatimu?

bagaimana Quran dihatimu? memandangnya saja membuatku sebak. apatah lagi mendengar alunannya. lebih-lebih lagi jika ditebuk dan berlubang-lubang, nescaya menangis tidak berlagu mengenangkan kelalaian diri dalam menjaga kalamNya. ampuni aku dan beri aku peluang untuk memperbaiki semuanya Allah. Insya Allah. restu dan redhailah aku..


Tinta hamba yang mustaghfirin,

Cikhusna J

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

No comments:

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.