♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Monday, May 23, 2011

I need a JOB!


Domestic Engineer?

Semenjak menjadi penganggur di rumah, rutin harian kian berubah. Kalau dulu, 'santapan' seharian adalah kelas, tutor, kuiz, consult, meeting, 'jamuan' dan sebagainya. Kalau kat rumah, 'santapan' lebih menarik seperti memandu, memasak, mengemas, badminton, dan benda-benda alah yang domestic engineer selalu kena buat. J

Takkesah apa yang kita lakukan, yang penting, make sure apa yang kita buat memberi keuntungan kepada kita, samada dalam hal dunia mahupun akhirat. Jangan buat aktiviti yang sia-sia. Make sure everything may benefit you. J itu first lesson. Second, make sure juga apa yang kita buat ada objektifnya. Don't do something without motive, its useless. Every single thing, please, make sure you have your own motive!

Sebagai orang yang bercuti, memang tak boleh lari dari rasa boring dan tak ada kerja menarik untuk dilakukan. 4 bulan bercuti. Bukan pendek. Lama tu. Rasa pelik pula bila keluar ke Bandar, terjumpa dengan Pak Cik tiket bas, beliau bertanya,

"Tok se tempah tiket ke Putra ke?"

Saya tersenyum. Bukan tidak akan ke Putra lagi, insya ALLAH bakal menjejak PJ dalam bulan Jun nanti. Menyelesaikan segala urusan yang masih tersisa. Tapi, buat masa sekarang, tidak ada lagi sesi menempah tiket bas ke Putra. Dan kalau ia berlaku lagi, mungkin tidak sekerap dulu. Mungkin saya perlu memberitahu kepada Pak Cik supaya menukarkan trip perjalanan saya ke Kuantan selepas ini. Ameen. Ameen Ya Allah. J

Sekarang, insya ALLAH dalam perancangan untuk mencari kerja sebagai guru ganti di mana-mana sekolah. Sesiapa yang mahu tawarkan saya bekerja, AHLAN.
Mahu mentarbiyyah KESABARAN, Komitmen, Dedikasi dan Inspirasi!

Ibarat menunggu durian jatuh ke riba. Bukan soal gaji yang menjadi hitungan, tapi soal PENGALAMAN dan PENGGERAK FIKIRAN

. Duk rumah ni otak tak seaktif di UIA. Asyik rehat saja. Lepas menyelesaikan pekerjaan sebagai domestic engineer, TV menjadi santapan. Itupun pandang tak pandang saja sebab tiada cerita menarik. Tiada Astro. Ok, tak pernah ada Astro. J Jadi, saya rasa mahukan aktiviti yang lebih 'mencabar'.

Lama-lama tak jumpa orang, rasa macam nak 'hang' kepala. Laptop bukan pengubat segala-galanya.

Thinking of being a teacher and make a good relationship with them. Pelaburan yang BAEK untuk masa depan!

Job --à please come to me! Jß-----

Tapi, pesanan penaja, saya tidak suka pekerjaan seperti MLM dan jualan langsung. Mitak maaf… Bukan tidak percaya ia mampu menjana pendapatan yang baik, tapi tak mengapalah.
Mungkin saya lebih gemar dengan JOB yang lebih kepada mendidik dan 'bercakap' tentunya.
To build a MAN we need a teacher. So I want to be one of THEIR teacher. A very good teacher. 
Disamping mencari PENGALAMAN untuk masa hadapan, kerana thinking of be a TEACHER or LECTURER in the FUTURE. Jadi pensyarah dan cikgu ni dapat luang banyak masa untuk buat 'benda lain'. Disamping dapat menumpukan perhatian kepada KELUARGA kelak apabila sudah beranak suami. J



Whoever I am, I still will be a WIFE and A MOTHER. So, tak boleh lari.
to-be

Ok. Gimme a JOB!



:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

6 comments:

jiran said...

nak nangis pulak baca post ni..
teringat waktu kak husna mengulang cita-cita dan perancangan masa depan..
rindunya nak dengar bicara kakakku ini...
terseksa menanggung rindu...
ohhh

nurulhusna said...

baru seminggu berpisah, hati mula gelisah..
moga2 allah memberi ketenagan agar kita yakin pada janji tuhan..
sahabat pada hari akhirat kelak diantara satu sama lain akan menjadi musuh melainkan mereka yang bertaqwa..
moga kita tergolong dalam gol itu.. insya ALLAH.
mohon doa agar perancangan yang diulang2 itu selari dengan perancangan ALLAH. Insya ALLAH

jiran said...

i love u sis... the person who always saying the good thing to make me well. kak husna, take care dan jaga kesihatan molek2.. JAUHARI tak mempertemukan kita.. tapi hati kita tetap bertaut kan.. moga2...

Anonymous said...

DATANG LA johor. banyak kerja kat sini.

nurulhusna said...

dah jual mahal dengan orang johor.. erk... =)

nurulhusna said...

jiran= Insya ALLAH hati tetap bertaut... Moga-moga.. Ameen......

Jangan lupa saya~

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.