♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Sunday, May 22, 2011

Tanah Runtuh: Pasti ada IBRAHnya.


Gambar mereka sebelum kejadian tanah runtuh.
"Allahummaghfirlahum warhamhum wa'afihi wa'fuanhum" 
Sedang asyik menonton televisyen cerekarama di TV3, sesekali muncul wartawan TV3 dengan update terbaru setiap setengah jam berkenaan kejadian tanah runtuh di Hulu Selangor. Innalillahi Wa Inna Ilaihi Raajiun..

Kali pertama wartawan lelaki itu muncul sendirian, kali kedua dengan ketua penyelamat, kali ketiga, dengan Timbalan Perdana Menteri. Caring sungguh menteri-menteri kat Malaysia ni. Alhamdulillah. J Tenaga-tenaga pembantu dari UMNO pun sudah berada di tapak kejadian, membantu gerakan mencari mangsa yang tertimbus.

Anak yatim tenggelam ditimbus timbunan batu. Sebak juga. Besar ujian buat mereka. Kalau kita sudah merasakan ujian kita hebat, lihatlah ujian buat mereka. Kehilangan ibu ayah, kini diuji lagi dengan dugaan sebegini. Hanya orang yang sabar dan redha yang mampu melaluinya dengan 'senyuman'.

Doa buat mereka, semoga ALLAH meringankan beban mereka dan melapangkan dada mereka dengan ujian yang sedang dilalui. Semoga ALLAH gembirakan hati mereka, jika tidak didunia, di akhirat kelak, janjiNYA pasti. Insya ALLAH.

Pasti ada ibrahnya yang tersendiri. Dan ibrahnya pasti diketahuiNYA. Wallahu a'lam.Mari ramai-ramai doakan mereka!

KAJANG, 21 Mei: Sehingga jam 11 malam tadi, angka korban dalam tagedi tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Hidayah Madrasah Al-Taqwa Hulu Langat meningkat kepada 10 orang.

Dalam perkembangan terbaru juga, sembilan orang yang berjaya ditemui dengan keadaan cedera dibawa untuk dirwat di Hospital Ampang.

Pasukan penyelamat kini sedang berusaha mengesan enam lagi mangsa yang masih tertimbus.

Kira-kira jam 2.30 petang tadi, seramai 25 kanak-kanak dikhuatiri tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Jalan Sungai Semungkis, Kampung Gahal di Hulu Langat.

Menurut Ahli Parlimen Hulu Langat, Che Rosli Che Mat, pasukan mencari dan menyelamat terdiri daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat, polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan penduduk kampung mengeluarkan mayat dan mangsa yang cedera parah dan dikejarkan ke Hospital Kajang.

Difahamkan ketika itu, kesemua kanak-kanak itu berada dewan makan rumah anak-anak yatim itu membuat latihan persembahan bagi satu program yang akan diadakan di madrasah itu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah pada satu sidang akhbar di sini berkata, 14 mangsa masih terperangkap dan mereka yang cedera dihantar ke Hospital Kajang untuk rawatan dan setakat ini keadaan mereka tidak diketahui.

Beliau berkata rumah anak yatim yang terletak berhampiran bukit itu menempatkan 49 orang termasuk penghuni dan pekerja.

Dalam insiden malang itu, sebanyak 25 orang terselamat sementara 20 pelajar dan 4 penjaga menjadi mangsa.

Tambahnya, kesemua penghuni rumah itu adalah lelaki.

"Kami difahamkan berlaku dua kali tanah runtuh secara serentak dalam sekelip mata. Semua mereka yang berada dalam dewan itu tidak sempat menyelamatkan diri," katanya.

May check this out by this ----------------------------à
tanah runtuh
tanah runtuh
tanah runtuh


Mahasiswa cakna ISU SEMASA!

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

1 comment:

syasya said...

Semoga Allah memberi ganjaran syurga kpd mereka ;)

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.