♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Wednesday, November 30, 2011

Aziz Bari may QUIT UIA in a WEEK



SEREMBAN: Constitutional law expert Aziz Bari is considering quitting his job as professor at the International Islamic University (UIA) to stop the alleged persecution of scholars close to him.
“I will decide in a week whether to remain as a professor in UIA or quit the job immediately,” he told FMT yesterday in an interview here at Akademi Merdeka, where he attended a forum on the Federal Constitution organised by the Institute for Democracy and Economic Affairs (IDEAS).
He said he liked working at UIA and could deal with the pressure the university was placing on him for his outspokenness.
“But people surrounding me, especially my friends, are suffering because of me,” he added.
“For example, one of my friends wrote and launched a book. He mentioned my name in the appreciation section of the book. Just for that he was questioned by certain quarters.”
Aziz said many of his associates had been giving him advice about his future since his recent run-in with the UIA management and other authorities over his comments on the constitutionality of decisions made by the Sultan of Selangor.
“Some of them asked me to remain as an academician in UIA, but some of them suggest that I jump into politics.
“I need time and definitely I have to consult with my family and close friends before I decide. But if I quit my job at UIA, it doesn’t necessarily mean that I will join any political party. I’m not committing to that yet. Let me think first.”
Aziz courted controversy when he commented on the Sultan’s statement that there was evidence—though not enough for prosecution in a court of law—that a local church group was engaged in attempts to convert Muslims to Christianity.
That comment led to his suspension from UIA, which was eventually lifted.
He again found himself in hot water when he gave his opinion on allegations that the Sultan had ordered the Selangor legislative assembly to dispense with debate and pass amendments that gave the Selangor Islamic Religious Council unprecedented powers.


p/s: After reading this, am totally understand that, DUNIA memang dah AKHIR ZAMAN.

Prof, kebenaran itu tidak akan kalah sampai bila-bila. KEBENARAN itu akan menang, cuma masanya saja yang menjadi RAHSIA DIA. Insya ALLAH.

Dan oh ya, comel je poster ni :


Marilah kita amalkannya. Tak susah, UBAH saja. =)

Dan lagi satu, another GIRL yang baru lahir tu, had got name. Baru tadi Abang mesej sekali dengan gambarnya. Aina Nuha. Such a sweet name. And i am the one yang menyumbang untuk nama tersebut. Yang membawa maksud, Permata Yang Cerdik. Pada mulanya nak letak Aifa Nuha yang membawa maksud Yang Sihat, Yang Cerdik. Tapi dipertikaikan Mak CIk pulak, katanya maksud Aifa tu tak jelas sangat, yang sebetulnya 'Iffah. Wallahu a'lam lah pasal tu. Tapi at least, puas hati juga. Suka sangat nama 'NUHA', dalam surah Taha, dua kali diulang sebut word ni 'NUHA'. Maksudnya pun comel. Dear Aina Nuha, semoga Aina Nuha membesar jadi muslimat yang pintar dan kepintarannya menjadi aset bermanfaat buat AGAMA, macam Aisyah Radiallahu Anha. Ameeen. Sweet Aina Nuha. =)

CAMPRO is still ON. 

Another thing nak remind student UIA Kuantan, CAMPRO is still ON. Get updated from here, 




:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

6 comments:

Anonymous said...

Apa asas undang-undangnya untuk mengatakan Sultan tidak konsisten dan bertindak tidak ikut Islam sedangkan perkara tersebut adalah prerogatif Sultan selaku Ketua Agama.

Tidak cukup dengan itu, "berpolitik" di Pasir Gudang dan Gelang Patah. Apa motifnya sebenarnya? Lesen beliau adalah akademik bukannya lesen politik kecuali beliau adalah ahli parti politik - perlu daftarlah kalau nak berpolitik.

Kebebasan bersuara bukan bermakna seseorang itu boleh bersuara sesuka hatinya semasa kahtib membaca khutbahnya,ataupun didalam suatu mesyuarat. DiDUN atau Parlimenpun, ada peraturan bila hendak bersuara - kena tunggu giliran dan bila dibenarkan Speaker untuk berbuat demikian.

Jika nak berpolitk perlulah beerdaftar seperti bila mahu beristeri perlu juga berdaftar. UIA tidak pun membenarkannya "berpolitik" sedangkan gajinya dibayar UIA bukannya parti politik.Mahu dengar cakap UIA atau parti politik???
Mungkin kot beliau pun menyedari bahawa masanya di UIA sudah boleh dihitung harinya, Cuma cepat atau lambat.

Anonymous said...

http://www.sahabat-gunung.com/2011/10/jangan-cakap-tak-serupa-bikin-bela-aziz.html
Jangan Cakap Tak Serupa Bikin.. Bela Aziz Bari Tapi Lupa Khianat Dr Rosti
Bagi penganalisis politik dan ahli akademik, Prof. Dr. Ahmad Atory, tindakan yang dibuat oleh UIA terhadap Aziz Bari adalah berkaitan dengan tugasnya sebagai penjawat awam yang tertakluk kepada perintah am dalam melaksanakan tugas.
“Kedudukan Aziz Bari juga sama seperti saya iaitu penjawat awam jadi segala kenyataan yang dikeluarkan walaupun dalam dunia akademik tetapi masih tertakluk sebagai kakitangan kerajaan apatah lagi kerajaan tersebut adalah Barisan Nasional (BN),” katanya yang juga menjawat pensyarah di Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM).
Difahamkan Aziz Bari menerima surat tunjuk sebab daripada UIA ekoran tindakannya mempertikaikan titah Sultan Selangor berhubung pemeriksaan JAIS di sebuah gereja di Petaling Jaya baru-baru ini.
Tindakan tersebut telah menimbulkan polemik sehinggakan wujud segelintir pihak yang mahu mewujidkan himpunan membantah penggantungan tugas beliau atas alasan membelakangkan prinsip ‘kebebasan akademik’.
“Kebebasan ada hadnya walaupun dalam dunia akademik kerana semua yang terlibat tidak boleh bercakap sesuka hati dengan menyentuh mana-mana pihak semata-mata untuk kepentingan peribadi atau ada agenda tertentu apatah lagi dalam hal-hal yang melibatkan sesitiviti; tambahan pula apa yang dipertikaikan oleh Aziz Bari adalah titah Sultan Selangor yang sememangnya mempunyai tanggungjawab dan kuasa penuh atas agama Islam dan adat istiadat orang Melayu dan rakyat di seluruh negeri Selangor.
“Jika mahu bercakap tentang kebebasan janganlah bersikap berat sebelah sebaliknya biarlah adil dan memberikan pihak universiti kebebasan juga untuk mengambil tindakan atas kenyataan yang telah dikeluarkan oleh Aziz Bari yang secara tidak langsung telah mengheret nama universiti terbabit.
“Salahkah pihak universiti mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada kakitangannya dan sewajarnya, sebagai seorang ahli akademik maka Aziz Bari perlu bertanggungjawab atas kenyataan yang telah dikeluarkannya dan ikutlah prosedur dengan menjawab saja surat tunjuk sebab yang dikemukakan,” katanya.

Anonymous said...

http://www.agendadaily.com/Muka-Hadapan/sendiri-mau-ingat-bila-sultan-selangor-tak-berkenan-orang-politik-masuk-unisel.html

SELASA, 09 OGOS 2011 00:12
... Sultan Selangor bertitah lagi, kali ini mengingatkan pihak-pihak berkenaan supaya politik kepartian tidak dicampuradukkan dalam pengajaran di Universiti Selangor (UNISEL) demi masa depan pelajar institusi itu.

Para profesor dan pensyarah perlu menumpukan perhatian sepenuhnya kepada tugas-tugas mereka untuk mengajar dan berhenti daripada berpolitik di kampus kerana ia boleh menjejaskan masa depan pelajar, titah baginda ketika merasmikan Masjid UNISEL Kampus Bestari Jaya Kuala Selangor.

Menurut Baginda amat merugikan sekiranya seseorang pelajar itu membuang masa untuk berpolitik dan tidak menumpukan sepenuh perhatian terhadap akademik.

"Beta tidak berkenan orang-orang politik atau orang luar yang tidak ada kena mengena dengan universiti ini dijemput memberi ceramah politik atau syarahan politik di dalam kawasan Universiti Selangor.

"Universiti ini adalah tempat untuk belajar, berbincang, dan mengembangkan idea mengenai ilmu serta membuat penyelidikan dan eksperimen tentang sesuatu projek atau penemuan yang boleh menaikkan lagi taraf industri di negeri ini, titah Baginda.

Sultan Sharafuddin juga bertitah baginda telah menerima pengaduan daripada ibu bapa yang prihatin mengenai isu berpolitik di UNISEL dan jika ini berterusan, kemungkinan besar ada ibu bapa yang tidak akan menghantar anak-anak mereka untuk melanjutkan pelajaran mereka di universiti ini.

Anonymous said...

Mudah sangat untuk mempertikaikan atau memperlekehkan UIA kerana tindakannya terhadapa Aziz bari. Tidak pula terfiir kenapa UIA buat begitu dan kenapa ianya perlu. Sudah tentu ada asas yang kuat kenapa UIA berbuat begitu. Pun begitu, manusia mudah melatah dan buat keputusan sedangkan orang-orng Islam telahpun diajar supaya tunggu dari buat sebarang keputuusan sebelum mendengar dari kedua-dua pihak. Yang pasti, cerita penuh dari UIA belum lagi didengari namun tidak kurang yang sudah menuduh UIA bertindak tidak tepat dan ada pula yang mnuduh UIA tidak bertamaddun sebelum mendengar apa yang UIA hendak katakan.

Anonymous said...

Tahniah kerana dapat memasuki UIA diKampus Kuantan, semoga berjaya. Pun begitu, bila di UIA ikutlah peraturan UIA dan bukan buat peraturan sendiri seperti sesetengah kakitangan akademik dan administratif dan pelajar-pelajar.

husnataqwa said...

=) ape yang nak diberitahu disini sebenarnya?

*blurr

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.