♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Thursday, January 17, 2013

Hobi baru

Saya ceritakan pada keluarga. Saya suka melancong. Saya gembira dapat melancong.

Kata Ayah,
"Orang yg suka melancong ni orang yg suka cabaran."

Saya setuju.
Bila melancong,kita belajar banyak benda. Kita belajar berfikir dengan cepat.

Sungguh,ia boleh matangkan fikiran kita.

Hobi saya yg laen, adalah membaca. Tapi susah benar nak cari bahan bacaan yg mampu buat saya SEGAR. Haa,buruk perangai. Tambah pula,mata saya semakin lama semakin teruk. Kabur. Tulisan tu seperti berlari di kertas. Pening kepala. Ok,take note, ini adalah alasan. Ehee.

Bila melancong,kita belajar buat keputusan yg tepat dengan menimbang tara pelbagai faktor dan sebab. For sure, melancong dengan kawan, adalah mencabar. Dengan family? Oh,jadi kanak kanak riang a.k.a baby sitter.

Dulu, waktu di PJ,saya juga suka travel. Bawa satu beg, pakai niqab, kemudian travel ke Seremban. Dekat je perjalanan. Tp nak buat jadi mencabar,senang saja. Dulu,kat KL konfiden tinggi nak jalan sorang, sekarang ni cuak sebab pernah..... Trauma****

Bila di Kuantan,mskin kerap travel. Bila kita travel,kita belajar untuk tahu banyak perkara yg kita tak tahu.
Atau,perkara yg kita baca dalam buku, tengok dalam tv, kita boleh laluinya sendiri. Seronok.

Saya pernah travel ke Indonesia,sendirian. Yang ni paling mencabar. Tahu sajalah Indon tu macamana. Nasib baek kakak dan kawan-kawan di Indon berjaya menemui saya.

Kadang-kadang saya terlalu overconfident, sampai buat tindakan bodoh. Hii.

So,as time past through, i did learnt a lot, for sure!

Ibu kata, kalau suka melancong, kena simpan duit. Ehhe,hari tu travel Terengganu fully support by parents. Ok,mummy sedang menyindir. Ehhe.

Partner untuk travel pun penting. Kena cari partner yg jaga solat,jaga makan dan pandai jaga diri. Travel tu akan jadi sangat bermakna bila kita letak Allah paling utama. Dpseronok kalo buleh travel dengan orang yg mampu trigger kita solat di masfjid, solat awal waktu. Dhuha,tahajud. Wah,osem sangat kan!

Terima kasih, mak ayah. Sebab faham dan terima hobi baru kakak. Sebab meraikan minat kakak. Sebab sokong dan percaya dengan kakak.

Semakin lama, mummy daddy semakin percaya dengan kakak. Kakak taktahu macamana nak cakap,kakak terharu sangat...

Abang geleng kepala,np muda muda dah reti nak melancong. Kena cepat kawenkan budak ni,kata Abang.
Memang, bahaya travel bila kita seorang wanita. Saya tahu dan pernah mengalaminya. Oh,tidak.

Mummy,daddy.. Kakak yakin, mummy daddy gembira dgn kematangan ini. Hehe.

Best lah hobi baru. Sedang merancang next trip. Mummy kata, setakat ni trip dlm negara saja dibenarkan dengan kawan. Ke luar neggara??

"Kakak kan nak sambung belajar di oversea nanti. Luat negara nanti travel dgn the other half lah!"

Ohh. Mummy sekarang memang dah pandai main ayat. Sindir sokmo. Huu, sporting betul mummy ni. ;)

Semoga aoa yg kita buat, Allah redha. ;)

Published with Blogger-droid v2.0.10

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

6 comments:

Srikandi permata said...

Assalamualaikum muslimah yang dikasihi Allah,
enjoy ana membaca tulisan anti.
Alhamdulillah, anti ada mint yg menarik..jauh perjalanan, luas pemandgn sekaligus mendekatkan diri kepada-Nya.
moga Allah sentiasa merahmatimu.^_^

husnataqwa said...

Wassalam ukhti..

Syukran ya ^^

athirahariffin said...

bestnye tengok gambar tu :)
jeles =.= kihkih

husnataqwa said...

athirah, jom. Make a memory... ;)

Next destination mungkin melaka atau cameron highland. ;)

Anonymous said...

kot nye next destination pun teganu kot.. Hehe

Taqiyyuddin said...

Salam Husna..Aram bejalai di Kapit..:)

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.