♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Monday, May 27, 2013

Bendi and my spoilt Monday

Hey guys.

Welcome to another half of Rejab. How many days your fasting?

Ok,then improve more as the Rejab and Syaaban masih direzekikan kepada kita.

Selepas sarapan, saya bergegas keluar untuk ke library. Ops,kantoi tak puasa. Errr. Am on medication. Sorry!

Jam menunjukkan pukul 9 pagi. Macam awal sangat nak keluar, Quran pun belum baca. So,decide to recite some pages of Quran. Am on juzuk 6 right now. Hope can khatam the Quran twice sebelum Ramadhan. Exam week,memang sempat sangat nak baca sejuzuk sehari. Cuma nak ke tak nak je ;)

Lepas tu,around ten i move out to library. Sampai kat traffic lite nak masuk UIA, tetiba teringat abang pesan seminggu yang lepas,

"Go and change the minyak hitam."

Its almost 4months i neglet to change the minyak hitam. Hoh, i totally busy actually. Dont have much time to spend at workshop.

Tetiba rasa seram takut pulak sebab i did ask my brother,

"Ape jadik heh kalo tak tukar minyak hitam?"

He did answer me very well.

"Kereta tu tengah drive,keluar api dari enjin. Api tu pergi terkam driver. Then api tu bakar driver sampai jadi hitam macam minyak hitam. Pastu, kereta pun meletup. Pom! Pom! Driver pun mati sama jadi serpihan kecik je."

Hiperbola punya abang.

Saya tak percaya tapi jadi takut pulak. Dalam masa 4 bulan, kancil ni tak pernah rehat. Keliling Pahang, Jengka, Terengganu semua tempat dia mendarat. Kesian pula andai tak dijaga kebajikannya, bimbang bawa mudarat.

Saya u-turn kereta dan heading to IM2. Kedai workshop yang selalu saya pergi, nama kedai tu Husna, ohh, terharu ok!

I ask him to change the oil together with the oil filter. Ceehhh,cakap macam orang pro. Padahal apa pun tak tahu.

Terlanjur tu, lama pulak dia tukar minyak hitam. Hampir kekejangan saya menunggu. Sejam je pun,tapi rasa macam lima jam. Sebab dok sorang-sorang. Semua abang saya call.

Dengan bangga cakap dah tukar minyak hitam. Tapi kena sound pulak sebab datang sorang. Oh, semua orang nak marah. Cool. Cool. Bukan sengaja,tapi dah ter on the way!

"Pergi sorang?? Tade kawan ke kat UIA? Budak ni.. Apa-apa jadi macamana? Awak tu perempuan!"

"No lah,tadi dah on the way, malas nak ajak kawan, diorang nak study."

"Kuantan tu bukan Klate. Cubalah hati-hati sikit, jangan lone ranger sangat. Bahaya tau,bahaya? Pikir pakai iman lain kali."

Marah benar mereka. But am really cool and takde apa pun. Allah kan ada! ;)

11.15 pagi, selesai urusan di bengkel. Saya terus ke UIA.

Nak study, tujuan asal.

Alamak,parking penuh pulak. Alang-alang lalu OSC,singgah beli lunch. Lepas beli lunch,ke KAHS untuk study. Semangat berkobar-kobar nak study.

Sekali buka beg, pergh!

I didnt bring the file and book!

Hoh. What a silly mistake.

Dalam bag ada tuala kecik, sejadah kecik, air mineral, mentos dan diary.

Mana buku?

i did put it on my table, in my room, at the mahallah.

Rasa nak menangis. I look at the click. Almost 12.

I decide to go back to mahallah and come again after zuhur.

My monday mirning sangat teruk and tak best. Serius rasa nak menangis atas kecuaian diri sendiri.

I lost my precious time. Dalam waktu study week ni, sejam pun sangat berharga OK!

Finally, lunch kat bilik dengan bendi. Bendi ni my favaurite vege. Sebab sangat sedap dan khasiatnya pun sangat best.

Antara khasiat yang paling saya suka, ia buat kita kuat ingatan. Baguskan system penghadaman kita dan reduce the sugar level in our body. Thusss, sangat sesuai untuk yang ada diabetis mellitus.

Bendi sedap. Kalo ibu masak lagi sedap.

Banyakkan makan sayur.

Saya dulu tak makan sayur. Eww, tasuke sangat.

Tapi ibu pandai amek hati. Pandai ibu masak sayur sampai saya kempunan nak makan sayur je sokmo. Tapi still memilih. Ada sayur yang saya tasuke seperti kubis.

Bendi, ulam raja, ulam ulaman,memang febret. Intead of bagi zat yg baek serta fibre,ia juga buat kita rasa sehat sokmo.

Amalkan gaya hidup sihat.

Orang tua tua kata, makan bendi ni elak nyanyuk.

Banyak sangat khasiat bendi ni. Google la. Nanti mesti semangat nak makan bendi!

Published with Blogger-droid v2.0.10

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

1 comment:

Nur said...

"Kereta tu tengah drive,keluar api dari enjin. Api tu pergi terkam driver. Then api tu bakar driver sampai jadi hitam macam minyak hitam. Pastu, kereta pun meletup. Pom! Pom! Driver pun mati sama jadi serpihan kecik je." <-hahaa. kelakar :p

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.