♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Wednesday, June 02, 2010

dont judge the person by a course!

Salam 'Alaik.
Sekarang,budak Law ade kat CFS PJ. Before this diorang kat Nilai. Jadi,sekarang ni memang ramai dan loaded lah kat CFS. Nak beli nasik pun malas sebab kena trap dengan orang yang ramai dan bsar2. Malah lebih besar dari senior-senior yang halus-mulus mereka.

Anyway, aku tak pasang telinga tapi selalu dengar perception pelajar UIA terhadap budak LAW ni. Good perception? Of course not! They judge
the people due to their course. Itu tidak adil!
"Kak,dia memang macam tu. Budak law kan!"
"Kak,budak Law sebelah bilik saya tu perangai macam apa. Aurat entah kemana. "

"Kak,kenapa budak law datang sini kak.. tak best la. Diorang tu ganas sangat."



Weird! Before this, aku dengar same word tapi ditujukan untuk budak AED. Sekarang untuk budak LAW pulak? Bila budak LAW datang, budak AED jadi baek.
Lepas ni kalau budak BEN datang, budak LAW jadi budak LAW jadi baek?
Haha
Sangat lah tak patut kalau itu yang menjadi ukuran anda.
No matter what course pun, baek tu datang dari hati.
Baek tu datang dari jiwa yang beriman.
Datang dari Nafsu yang Mutmainnah.
Baek sama sekali tidak datang dari course atau subjek taking by them.
Of course budak Medic dapat perception yang paling bagos!
Adil kah?
Sedangkan kat banyak universiti, ramai je budak yang mengambil jurusan Agama tapi tidak berkelakuan seperti yang selayaknya.
Dan berlambak orang yang amek LAW,BEN,AED yang berlakuan tidak seperti yang difikirkan.

Jadi bagi aku, what so ever course yang korang amek, tu bukan part terbaek untuk judge diri sesiapa pun.

Haha. Jadi budak LAW, minta maaf bebanyak bagi pihak CFS.(cewwah).
No intention to hurt or back bitting to u!
Yang penting, jaga hati jaga amal.
Kebaekan,keelokan datang dari iman yang ada kat dalam hati. Lupa dah ayat Quran yang mentioned pasal ni. Page kanan bawah sekali. Nantilah cari.
Pekerti yang baek berhak dikecapi semua orang. Tapi buleh dipilih empunya badan!
Mari. Mari kita bina pekerti yang mulia. Course,letak tepi ok!
Sebab nanti kat akhirat, ALLAH tak tanya pun kau ambik course apa.
Jadi jangan dok belagak dengan course yang kau ada sekarang.
Tapi fikir iman dan ibadah untuk hadap Tuhan esok karang!
karpal singh
p/s: kalau tade law student, kat mana nak datang orang macam Karpal Singh?
respect others,please.

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

3 comments:

Anje Cute said...

i absolutely 100% agree wit diz post,deq!!!=)
btol3...most of us judge the person by it's course..AED,LAW,BEN,ICT besenya top 10 la kan..hmmm..TERASA pulak..haha..wateva...bg saya,sume tu dtg dr hati...kos bukan penanda aras seseorg tu bagus,gatal,alim,baik,jahat,sosial etc...yg menjadi benchmark adlh cerminan drp peribadi org tu sendiri yg lahir drp hati & pegangan idup dy..but everyone has their own rite to judge sumtin'..huhu..however, ithink..just keep silent but take an action...mana tau one day,he/she will change more better than us..**us???ME la...ha..terkedu nanti..1 thing..kalu kita nk ckp si fulan b si fulan tu mcm ni,mcm ni,mcm ni...sy kira tggungjwb kita untuk mmbentuk depa mengikut acuan yg kita rasa ok & ikut line Islam..

p/s:btulkan kalu sy salah...sekadar melontarkan pendapat peribadi...

Afiqah Zulkifli said...

klu bdk allied plk ??
huhu

nurulhusna said...

anje- that right anje. course tu cume luaran. dalaman seseorang penentu peribadi seseorang. tapaham kenapa org judge melalui course. padahal course tu bile2 mase buleh tukar,buleh berubah..

afiqah- budak2 allied sume baek2. cumel2 macam afiqah. *~*

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.