♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Friday, August 06, 2010

nota dari kampung

Hari Khamis yang memang sentiasa tough membuatkan perjalanan aku sedikit rumit. Namun alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar. Di tengah malam, mendapat panggilan dari Madam Saayah. Terpana seketika. Berlaku lagi... Tuhan, tabahkanlah beliau dan kami. Smoga yang terbaek buat beliau dan kami. Kasihan sabahatku di sana. Aku mula pening kepala memikirkan mereka. Dan pening kepala itu membuatkanku terlelap lena. Tersedar kemudiannya, phoneku nazak dan tak dapat diselamatkan lagi. Mati! Bateri tamat riwayat hidup. Pergh*

Setibanya di Pasir Mas, aku disambut Sang Ibu. Penuh kasih mesra. Kunci kereta aku rampas,melepaskan gian 2 bulan tidak memandu. Ting! Mendapatkan nasi dagang kegemaran. Dan pulang dengan riang!

Tuhan,
2bulan tidakku jejak istana ini. Banyak perubahan? of course! Paling mengejutkan, anak Hurairah, dulu baru je lahir, sekarang dah jadi Sang teruna dah! (kucing la). Menjerit aku tengok anak kucing yang dah beso tu. Mana tak tnya, baru aku perasan, lamanya tak balek. Ting!!

Tengahrinya Abang Yu mengajak berehlah ke Jeram Linang. Disambut riang. Biasalah, rehlah bukan senang nak dapat. Kat KL tu manenya nak dapat mandi air terjun. Susah3. So, tak lepaskan peluang, bersama keluarga menuju ke Jeram Linang. No doubt, driver bertauliah!
Ting!
Ketemu Ali dan Aleeya. Masya allah. Dah besau dah anak2 aku ni. Hem. Banyak perubahan rupenya. Ali paling ketara perubahannya. Makin putih budak ni. Dulu aku selalu kutuk Ali ni hitam. Sekarang makin ok je dia. Alamak! Jahat kan Cikna ni Ali?! Ting!

Apapun. Memang riang dapat balek kampung. Walaupun tadi dapat jugak beberapa panggilan kerja dari CFS. Maaf sebab tak hebahkan (rasa dah hebah dah) kat sahabat2 bahawa aku balek. Seminggu? Statement tu belum diluluskan lagi oleh si dia berkot putih. Rasa2 memang takkan lulus punya! Melainkan aku usya beliau. Ting!

Subhanallah. Tuhan saje yang tahu ape perasaannya. Masya Allah. Syukran Allah kerana memberiku peluang bersama yang tersayang. Jika ini yang terakhir kalinya, jadikan ini yang terindah dalam hidupku. Dan sampaikanlah hajatku menjadi anaknya solehah. (pasni nak jadi isteri yang solehah pulak! TIng!!)

There's a lot thing happen here. I dont have any good answer but i'll try hard to give the best answer. Pelawaan ceramah during Ramadhan pun semuanya aku tolak. Teruknya? Tak.. Sebab waktu tu memang aku masih di CFS. Aku pulang ke Kelantan untu hari raya pun waktu semua sekolah dah start cuti. During kuliah time, aku tak boleh janji boleh tinggal CFS. Ni yang aku balik kali ni pun dah ramai orang bising. (bajet VVIP la ni. Perasan gaban). Klaau lepas ni aku balek, nak nye si Siddqi tu smash aku 20 bakul. Oppss.. Nak nya si Hafizah tu gulung aku jadi kek gulung hidangan raya mereka. Naknya Fahmi,si trainer LG tu kukus aku jadi puding telur. (oh,sedapnya!) Dan due to that reason,aku tolak semua tawaran. Maaf cikgu, i really cant make it. Next time perhap i'll try. Subhanallah....
SYukran jazilan diatas nikmat tiada terkira ini oh Tuhan...
Sekian saja nota dari kampung yang pertama. Harap2 ada yang kedua. So meaning that i have something to share.

Kepada yang tak balek, rerajin la call mak. Sesungguhnya keberkatana ada padanya.

Ilaliqa'!!
:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

6 comments:

wani said...

lau ko balik lagi, bukan je siddqi hafizah je yang gulingkan ko, bro izdihar pun lucutkan jawatan ko tuh. ngeh3

nurulhusna said...

kejamnya. lucut jawatan..?
pencen la aku. best jugak. haha

nurulhusna said...

kejamnya. lucut jawatan..?
pencen la aku. best jugak. haha

nurulhusna said...

kejamnya. lucut jawatan..?
pencen la aku. best jugak. haha

Anonymous said...

bestnya balik kelantan......

eiha said...

hebahkan kat facebook je kan? tak aci. aku taktau hang balik. senget.

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.