♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Wednesday, March 30, 2011

Terima Kasih Ujian!


Study Room, 9 Malam.

"Allahummaj'alni nuura, wa fi qalbi, nuura. Wa fi sam'ii nuura….."

"Bismillah…"

Nota dibuka.

Tiba-tiba gegaran lagu Insya Allah dari Nokia berbunyi nyaring. Pada awalnya tidak diendahkan. Menjenguk panggilan dari siapa, Illeya Ibrahim. Panggilan dijawab.

"Kak Husna, ground floor sekarang!"

Terpinga-pinga. Lama dah tak buat kerja macam ni. Buku dipandang, berat. Hati diikhlaskan niat. Pheww. Sedang berperang dengan perasaan, lagu Insya Allah berbunyi lagi. Aduh, Madam Saayah pulak.

"Ok madam. Sekejap lagi saya turun.."

Buku ditutup kembali. Tersenyum pada diri sendiri di cermin telefon bimbit. Akhirnya kaki diangkat menuju ke bilik.

Setelah 'bertukar', turun ke groundfloor. Pandangan mereka hiba. Ahha. Takpe. Saya OK saja. Lebih baik ikhlas, dapat pahala. Kalau tak ikhlas, buat saja-saja, tak dapat apa-apa.

"Kak Husna, pergi naik study." Tegur Illeya. Hek eleh, padahal dia yang call akak tadi. Ahha.


***

Tak mengapa. Tak perlu risau dengan ujian. Allah maha mengetahui. Mana mungkin diturunkan ujian sengaja-ngaja. Tanpa Dia mahu kita belajar sesuatu. 
Allah mahu saya kuat, dia kuat, dan mereka pun kuat. Walaupun, tak sesiapa pun yang inginkannya, tapi Allah tetap beri. Kadang-kadang terasa berat, tapi kadang-kadang seronok pun ada jugak. 
Kenapa seronok? Mana tidaknya, banyak benda baru boleh belajar. Peng'asah' otak yang baek. Buatkan otak menjadi [geliga].

Ya, terima kasih UJIAN. Kerana adanya ujian, saya belajar banyak benda baru. Saya hadapi banyak benda baru. Saya mengalami banyak benda baru. Saya mengenali ramai orang baru. Semuanya kerana adanya ujian.

Terima kasih UJIAN. Kerana dengan adanya ujian, kami menjadi semakin rapat. Ukhuwwah kami dunia akhirat. Kerjasama kami semakin mantap. Perancangan kami semakin menggila tapi tetap hebat. J

Terima kasih UJIAN. Membuat kami menghargai masa. Membuat kami menjaga ibadah. Membuat kami tak mudah leka. Membuat kami peka. Membuat kami rasa bertanggungjawab. Menyedarkan kami tentang kiamat. J

Terima kasih UJIAN. Menemukan kami seperti keluarga. Menjadikan kami berjanji untuk ke syurga. Syurga dituju bersama-sama. Indahnya ujian. J
Tanpa ujian, mungkin kami susah nak berhimpun bersama-sama. Mana nak ada peluang duduk berbumbungkan langit sampai pukul dua pagi. Mana nak ada peluang lepak baca manzil sama-sama. Susah nak ada peluang baca Yassin ramai-ramai. J Semuanya kerana UJIAN. Bila lagi nak habes kredit macam air yang mengalir. J
Terima Kasih UJIAN.

Tribute to : Siti Khadijah Abas, Illeya Ibrahim, Hannani Puad, Farah Adlina, Wirdah Mohd Zain, Hazirah Taharin, Noor Atiqah Abdul Razak, Afiqah Zulkifli, Asyitah Idris, dan Athiah. J
Entum memang best lah. J

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

13 comments:

Anonymous said...

kak husna mmg geliga. thoyyib!

... said...

agak2 mdm bce ni mdm rse bsalah tak???

akak rasa sape? said...

kak husna macam sedang meluahkan tekanannya! yeay! sabar kak.

bertuahlah 'dia' dapat 'rakan sekerja' sepintar akak. ;) exam kacang je kan? dah study sakan kan.. ;)

nurulhusna said...

tertekan kerana ditekan. *sigh*


agak2 madam bace ke blog ntahapehape akak ni? *lol*

'dia' je laa yang bertuahnye..
(erk, dia tu sape?)

nurulhusna said...
This comment has been removed by the author.
akak rasa sape? said...

'dia' tu org yg tak boleh nk sebut nama dia kat sini. kang jadik menda lain plak kang.

alaalaa.. 'dia' bertuah, akak pun lagi2 la bertuah. ;) korang bertuah lah senang cerita. ;) 'korang' mmg sweet pun. *laugh*

kalau madam baca pastu madam komen, baru ternganga semua orang. ;)

nurulhusna said...

insya allah akak tanak nganga. nak lari je. =) sekarang pun tengah lari. penat. termengah2.

akak rasa sape? said...

lari sampai ke kelantan tuuu. jauhh tuu...

Anonymous said...

aah. sweet sangat. :P

lalalala...

nurulhusna said...

tak baek ah mengarut.

adik dan kakak, memang sweet. =) OK.

habes cite. =)

nurulhusna said...

tak lari ke kelantan. naek bas je. =)

bukan lari. ade urusan la kat kampung. tak daya den nak lari semata2 sebab tu. klo den ada kat PJ, den pi je bersemuka dengan mdm. ehhe. berlagak**

Anonymous said...

dah tu sape ea terintai2 nak lalu depan mahallah office?
lalala..
nak masuk mahallah ofice pun cuak, sape tu ea?
lalala

nurulhusna said...

entah. budak comel mana tu agaknya.
haha

dah2 la. tak baek ah merapu kat sini.

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.