♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Thursday, July 28, 2011

Pesan IBU beribu-ribu -__-


Seorang Ibu, tidak pernah terlintas mahukan keburukan buat anaknya. Sentiasa seorang Ibu memikirkan apakah yang terbaik untuk anaknya. Mahu anaknya sihat tubuh badan, serta sihat iman dan amalan. Itulah Ibu. Semua IBU kat dunia ni, sentiasa berusaha memberikan yang paling baik untuk anak-anaknya. Maka, hargailah pesanan ibu anda walaupun sepatah perkataan. J
Sebelum ni, mari hayati dulu kisah sahabat di zaman Rasulullah.

Suatu saat Rasulullah saw bercerita kepada para sahabat, “Sungguh, kelak ada orang yang termasuk tabi’in terbaik yang bernama Uwais. Dia memiliki seorang ibu, dan dia sangat berbakti kepadanya. Sehingga, kalau dia mau berdoa kepada Allah, pasti Allah akan mengabulkan doanya. Dia punya sedikit bekas penyakit kusta. Oleh karena itu, perintahkan dia untuk berdoa, niscaya dia akan memintakan ampun untuk kalian.” (HR Muslim).
Bernama lengkap Uwais Al-Qarni, ia tinggal bersama ibunya di negeri Yaman. Setiap hari ia menggembalakan haiwan milik orang lain. Upah yang diterimanya cukup untuk menampung hidup bersama ibunya. Bila ada kelebihan dari upahnya itu terkadang ia berikan kepada tetangganya yang kekurangan.
Ia termasuk orang yang taat beribadah, selalu menjalankan ajaran yang dibawa Rasulullah Saw. Ia punya suatu keinginan yang belum terlaksana sejak lama yaitu bertemu dengan Rasulullah Saw. Keinginan itu kian memuncak setiap kali melihat tetangganya yang baru pulang dari Madinah dan sempat bertemu Rasulullah saw. Tetapi apa daya, ibunya sudah tua  dan sangat lemah. Ia begitu menyayanginya sehingga tak sanggup meninggalkannya sendiri.
Semakin hari kerinduan bertemu Rasulullah saw berkobar-kobar. Ia sangat gelisah mengingat-ingat itu. Suatu hari kerinduannya tak tertahan lagi, ia memberanikan diri mengungkapkan perasaan itu kepada ibunya. Mendengar curahan hati anaknya, ibunya terharu, ia pun diizinkan menemui Rasulullah saw.
Namun kerinduan itu tak sempat terubati karena saat ia datang, Rasulullah saw sedang tak berada di rumah. Ingin sekali ia menunggu, tetapi ia teringat pesan ibunya untuk segera pulang. Ia pun memilih taat ibunya dan segera memohon diri pada ‘Aisyah.
Ketika Rasulullah Saw kembali, beliau menanyakan tentang seseorang yang mencarinya. ‘Aisyah menjelaskan kedatangan Uwais. Kemudian Rasulullah Saw mengatakan Uwais yang taat pada ibunya itu penghuni langit. Rasulullah Saw meneruskan keterangan tentang Uwais kepada para sahabat. Seraya memandang Ali dan beliau mengatakan, “Suatu ketika jika kalian bertemu dengan Uwais mintalah doa dan istighfar darinya.”

"Kakak nanti kat Kuantan, belajar sungguh-sungguh. Jangan main-main lagi. kalau boleh, belajar jangan sampai ijazah je, biar buleh sambung master. Jangan fikir benda lain, fikir belajar, belajar, belajar."

"Ooo. Hem, 'persatuan'?"

"Yelah, 'persatuan' tu tak apalah. Tapi waktu belajar, belajar sungguh-sungguh, waktu 'persatuan', buat juga sungguh-sungguh."

Terima kasih Ibu kerana memahami 'jiwa muda' anakmu ini. J

Dalam hati, terfikir, Nampak macam tak ada peluang nak kahwin masa belajar ni.

Dua tiga hari lepas tu,

"Kakak kat Kuantan nanti boleh la start cari-cari calon."

"Eh? Hari tu kata suruh belajar sungguh-sungguh?"

"Belajar tu belajar la. Belajar dengan 'persatuan' tu main course, cari calon tu sub-course. Kena juga usaha."

Wah, greenlight ni. J

"Haha. Nak cari calon macamana eh?" saja menyoal, meminta pendapat Ibu.

"Letak pilihan AGAMA di hadapan, tentu CINTA akan mengikut di belakang."
Wah, menarik nasihat Ibu kali ini.

"Lagipun, kahwin ni jangan ingat untuk diri sendiri. bukan untuk diri sendiri. kahwin ni untuk agama, untuk akhirat. Kalau fikir untuk diri sendiri, tentu CINTA yang dinilai pertama-tama. Jangan macam tu. Cari agama dulu, cinta pelengkap rumah tangga. Agama tu tiang pada rumah tangga."
Akhirnya saya mengangguk, sambil tergelak. Gelak sebab terfikir, "Layak ke nak dapat orang hebat 'agama'nya tu? Setakat mana sangatlah kita ni." J

mum with her lovely daughet and dua cucunya. =)


Seronok meluangkan masa dengan Ibu dan Ayah. Macam-macam pesanan ada. Ibu ayah lah pengubat hati, waktu sedih, gembira, ketawa, menangis. J

**Hari ini, Ayahanda terpaksa ke hospital. Dah berminggu Ayah asyik sakit. Tapi refuse setiap kali diajak ke hospital. Tapi hari ni terpaksa juga nampaknya, tak tahan sakit. Disahkan menghidap penyakit jantung. Masya Allah. Patutlah Ayah selalu tak sihat akhir-akhir ni. L Semoga Allah memberi yang terbaek untuk Ayahanda.

**Hari ini juga ulangtahun kelahiran adik tunggal saya, Khalil Ridha yang ke-15. Dan sama tarikh juga dengan ulangtahun kelahiran anak saudara saya, Ahmad Naim bin Khairil Sedqi yang ke-2. Semoga Allah merahmati Ridha dan Naim dan semoga umur mereka diberkati oleh Allah. Insya Allah. J

wah, cikna rindu jugak lah dekat Ali. Ali kejar Abang Naim ye? Baiknya Abang Naim senyuuuum je. sukalah tengok Abang Naim senyum. Ali dah memang suka senyum. Wah, rindu semua anak buah CIkna. Nanti raya kita jumpa ye ^__^


Ahmad Naim dan Abinya. (mencapub je abi dia ni. =))

Ahmad Naim dengan kudanya di Kampung. Im, bila nak naik kuda yang betul punya ni? Tak best la yang plastik je. Jom ajak Abi jom main kuda betul-betul. Baru Masyukkk.. Ikut sunnah lagi. =) Sayang Naim sangat. =)


Si anak buah sulong ni pun selalu dirindui sokmo. Rindu cikna nak kawan dengan Munir. Cepat-cepat balik, cikna tunggu. =)


dan mestilah tak lupa, anak sedara tunggal WANITA. ehee. RIndu nak gaduh dengan Aleeya. Nanti Aleeya balik Kampung kita rebut-rebut Adik Nuyah lagi deh ^___^
take care!

p/s: Kena letak semua gambar anak saudara, kalau tak nanti ada yang cemburu pula. Merajuk susah nak pujuk. ^___^Wallahu a'lam. Semoga Allah menjadikan hari-hari yang dilalui penuh muhasabah dan semakin meningkat rasa CINTA pada Ilahi, insya Allah....

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

2 comments:

ahmad naim said...

ahmad naim is typing..

cikna, terima kasih. sayang cikna juga. nanti Im balik kampung cikna jaga Im lagi ye. Eh, cikna, hensem lah abi tu.. macam nIm comelnya abi tu ye.

husnataqwa said...

Im.....!

Wah pandai anak sedara cikna taip, patutlah ada typing error, budak 2tahun taip rupenye. =)

abi Im hensem ke? eleh, dari 'side' tu mmg la, tapi ce tengok side depan tuuuu. perut dah kedepan dah tu Im.. Macam abi pulak yang mengandungkan adik baru Im tu... ehehe

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.