♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Thursday, April 19, 2012

Overview : Pesanan buat kalian ^_^

Alhamdulillah. Dah selesai interview kan?

Syukur, sekarang, masanya untuk terus berdoa dan berusaha. Jangan rasa lega lagi, keputusan ada di tangan Tuhan. ;)


Oh ya. Adik-adik yang interview ALLHS, tentu kenal dengan Prof Zainul kan? He is the Deputy Dean of Academic Affair. He controlled all the course under ALLHS, diet,opto, audio and also biomed. When you are here, korang akan lagi kenal beliau. Best lah belajar dengan beliau. Serius, dengan beliau, kalau banyak study pun, tak sempat nak riya'. ;p

selamat

Contoh, beliau tanya soalan. "Husna, any comment?" Dan saya jawab. Beliau akan tanya lagi, "Why?" Nasib baik ada reason lagi, so rasa best je boleh jawab. Tapi rupanya tak habeh kat situ, "Justify your answer!" Waktu ni dah tak tahu nak jawab apa. Seriusly, lelaki seiras Amitha Bachan ni memang 'scary', tapi best belajar dengan beliau. ^_^

Memandangkan beliau ke PJ untuk interview adik-adik pada hari Isnin dan Selasa, kelas beliau ditunda ke hari Rabu.

First thing yang beliau cerita, interview adik-adik di PJ. Tergelak sakan kami dengar.

Fakta yang beliau keluarkan, kos ALLHS nak 180 intake saja, tapi bilangan adik-adik ada 210. Might be some kena transfer to Pharmacy or Dentistry. Takde pulak beliau kata kena transfer to nursing or biotech. But, everything may happen. So, banyakkan berdoa ya!

Wait, something nak tanya. ;)

Selepas sir cerita macam-macam, then kami start belajar. Ehh. Sebelum tu, Sir called me.

"Husna, what do you tell your junior?" Terkejut saya. ^_^ Macamana Sir tahu ni? Am just keep on smiling. ;)

"Ada sorang student tu cerita, kak Husna... bla... bla.. bla... Dan dia kata Kak Husna now very happy ada dalam radiography..bla... bla... "

Alamak. Kantoi. ^_^

"So you are happy Husna?"

Angguk-angguk dengan laju.

Ceyt, nak tahulah sape junior tu. ;) Kalau sape tahu, tolong bagitahu ye. Nak sangat kenal dia. ^_^

Oh ok. Back to the topic. ;)

Lepas tu, Sir kata,

"If you want to help them, please, tell them, DO WELL IN FINAL EXAMINATION. Only that can help them all. I cannot help. We need to follow the system. But, they can help theirself. Focus on final exam."

Sambung Sir lagi,

"Husna, you told them, do not sleep ya. Struggle for final."

Short, but precise. So, untuk mengqada'kan pesanan my beloved lecturer, i do saying this to all my juniors-to-be. ;)


And also, Madam Narina Nordin, Head of Department of Radiography and Diagnostic Imaging mentioned juga ,
"Ramainya junior sebut nama awak, they told me, they read your blog. Nice."

Then, classmate angkat ibu jari. Luckily, saya tiada dalam kelas waktu tu, keluar solat Asar. So, ni classmate yang story. ;)
Katanya ada 10orang yang apply radiography waktu dia interview and all of them did mentioned my name. Madam pun geleng kepala. ;)


Yeah, strive for the final examination. Tinggalkan apa yang tak perlu. ^_^

But, another important thing is; banyakkan solat hajat, banyakkan doa, banyakkan puasa sunat dan banyakkan baca Quran.


Another tips i wanna give you, istiqamahlah dengan Ma'thurat atau Ratib Haddad, atau Hizb Bahr atau Hizb Nawawi. Istiqamahlah dengan mana-mana amalan. Insya ALLAH, it may help you, biiznillah.
BUt, dont forget one thing!

Tinggalkan maksiat, kurangkan dosa.
Mana mungkin doa dimakbulkan ALLAH, kalau buat maksiat dan dosa tanpa henti.
Hati bersih, insya ALLAH nak tuntut ilmu pun senang, kan? ^_^


Maksiat dan dosa, ibarat hijab buat ilmu. Mana mungkin yang haq bercampur dengan yang batil. Mana mungkin kebaekan seperti ILMU bercampur dengan keburukan seperti DOSA. ^_^

So, yang couple, clash lah, for mardhatillah, and also, for the sake of your future.
Yang belum tutup aurat dengan sempurna, berubahlah! Tutuplah aurat. ^_^
Insya ALLAH, disitu ada kemanisan IMAN.

Tapi sep2 UIA ni sep2 jjuruh belake. Mana main couple-couple ni. Aurat pun observe well kan? Alhamdulillah.
Maka tinggal lagi membuat amalan kebajikan. Insya ALLAH, bantuan ALLAh dekat dengan kita. ^_^

Yang pointer tinggi dah pun, jangan sedap duduk sangat, anything can happen. So, still, observe your attitude and jauhi mungkar. ^_^


Pesanan buat para junior yang bakal datang memurnikan bumi KUANTAN. ^_^

Semoga kalian dimudahkan urusan. Diberi rezeki yang berlimpah-limpahan. ^_^

Insya ALLAH, Allah dekat dengan kita bila kita dekat dengan DIA.

Wait, jangan dekat dengan ALLAH semata-mata untuk exam je tau, but for the whole life. WE NEED HIM! ^_+

Ok, thats ALL from me.

May ALLAH bless all of you, juniors~


 Ni satu doa nak share dengan adik-adik. Tapi saya takde software JAWI. Jadi rumi jelah ya.

Allahumma alhimni rusydi,
Wa a'izni min syarri nafsi. ^_^

Maksudnya : Ya Allah, ilhamkanlah aku kepintaran dan jauhkanlah aku dari keburukan diri sendiri.

Amalkan dan selamat cemerlang. ^_^
Sehingga bertemu lagi,
Poster: Ucapan Sempena Peperiksaan
Ordinary Student, Extraordinary Muslim!

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

No comments:

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.