♥♥♥ Follow me ♥♥♥

Wednesday, November 28, 2012

~Random update

Sigh. What a very sweet semester. I learnt a lot of things. Good. Bad. Sweet. Sour. And also, bitter. Thats what we called L.I.F.E.
And this sem,almost to the end. Ohh, i started to worry on my academic. Tido pun tak lena fikir nota tak baca habeh. Started to scramble all the notes. Tapi bacanya tidak. Adehh
I still remember, waktu letak jawatan dalam Medcy di Petaling Jaya. Mum said, "Nanti kat Kuantan kakak tak payah la pegang jawatan besar. Banyak sangat kerja kakak."
"Kerja dakwah...?" soal saya.
"Yang tu takpe."
Tapi bila datsng Kuantan,tahun pertama memang jadi nerd dan ulat buku. Tahun kedua, buka Facebook,rasa nak mati. Tengok nama berada agak atas dalam organisasi Masjid UIA. I screamed, "Oh, vice president? Again and again."

Unfortunately, i didnt attend the meeting even at once. Oh,this is unfair.

First person to inform of course lovely mum, sebab dah janji tidak akan memegang jawatan tinggi.

Mum just said, "Kalau kakak rasa tu boleh bawa kebaekan untuk kakak, teruskanlah.. Ibu tahu kakak suka masjid, Ibu tak halang."

Crying. Sobsss. Sobsss. Just remember,waktu cuti panjang, mum never hesitate bila saya minta kebenaran untuk bermusafir di masjid. Bila abang marah dan malas teman, she will say, "adik tu nak buat kebaekan. Takkan abang nak biar adik pergi sorang. Temankan dia.."

Nak taknak, abang kenalah teman,walaupun setiap kali teman, dia akan cakap, "tolong la kawen.. Sampai bila abang nak ikut awak.."

Bnyak songeh betul.
So protective they are. ;)
Oh ya, abang singgah Kuantan on the way balik ke Kerteh dari Sabah.
First thing yang dia berleter,

"Ya Allah kereta ke tong sampah ni?? Hai tak pernah kereta macam ni tau abang jaga. Bla... Bla... Bla..."
Then, dia terjumpa plastik jajan dalam kereta, adehh,

"Ni apa ni? Still makan jajan? Pkease la. Benda ni tak baek untuk kesihatan awak tu, awak faham tak?? Ni kalau abang marah,cakap saya bukan budak kecik lah,tapi sampai sekarang pun tak reti nak jaga diri. Bla... Bla.. Bla.."

See,suka betul membebel. Pastu balik macam tu je, sebab marah la tu kononnya. Heh,sabar..


I got a lot of notes yg belum conteng dan putih bersih. Sampai tidur pun saya bermimpi baca notes. Tambah lagi, program IKOD dah nak menjelang. As a one of the organizer, memang tak lena tidur. Banyak masalah tapi alhamdulillah dengan bantuan sahabat sekeliling memang rasa best. <3

Am craving for durian. Tapi selalu pujuk diri, "belajar tahan nafsu..."

Oh ya, the poster above is my program. Organize under me and dedicated friends. Hope everything going on very well. Even mcm banyak masalah,
 tapi macam Encik Soleh kata, "Kita takkan menghargai sesuatu kalau ia mudah. Lagi payah,lagi banyak pahala kalau kita sabar.."

Semalam everyone talking about baitul muslim. Unfortunately, ada khabar angin kata, saya bakal berkahwin Januari nanti. Pergh? Heh, how can i dont ever know about the wedding itself? Of course not my wed. Apa kes angin takde ribut takde,tunang takde,tiba tiba kawen. Heh,matured sangat ke muka ni sampai orang ingat dah nak kawen? Adehh. When i said "No,not me surely."

They reply,
"Kami tunggu kad kak Husna!"

Annoying jugak. Tatau dah nak cakap macamana.

Saya? Kawen? Pergh.

A lot of people want to move a step ahead. Just go on. As what i said before, everyone has its own rezeki. Whenever it is, just say, Alhamdulillah!

Menunggu itu sakit. Lebih baek pergi. ^__^
Then, goodbye. =)
Published with Blogger-droid v2.0.9


Kadang-kadang, kita jadi orang yang eksklusif.
Mengaku daie, tapi bila nak buat kerja dakwah, MEMILIH.
Kerja kecil, kita rasa tak penting. Nak buat cuma kerja besar dan yang jelas dakwahnya.

Sepatutnya, para daie tidak memilih kerja. Apa saja kerja yg dilakukan kerana Allah walaupun hanya taip surat, teman sahabat pergi usrah, atau sekadar tolong basuh pinggan. Semua kerja kecil tu, PENTING. Tan

pa kerja kecil tu selesai,agenda yg lebih besar mungkin tidak berjalan.

Daie mengaku cintakan Allah, tapi nak cari populariti dalam kerja dakwah. Adehh, virus!

Sepanjang mengepalai opening IKOD,saya sangat rasa menghargai dan pentingnya semua komiti. Tanpa nereka,siapalah saya!
Terima kasih in advance untuk semua. Counting the days. =)

Daie, jangan eksklusif dan memilih. Pesanan untuk diri sendiri.
 

:: "Allahumma faqqihna fiddin, wa 'allimna takwil, wahdina ilas sawa'is sabiil" ::


:: Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman yang mendalam tentang ilmu agama, dan ajarkanlah kepada kami ilmu yang boleh memahami sesuatu yang tersirat, dan tunjukkanlah kepada kami jalan yang sebenar2nya. :) ::

2 comments:

Srikandi permata said...

Assalamualaikum..
suka membaca di sni..
moga sentiasa dlm ksh syg-Nya.

Anonymous said...

ayat last tu mcm doubke meaning, hehe

About Me

My photo
a very normal and 'serba kekurangan' person. sedang mencari dan menuntut ilmu Allah. Masih banyak kekurangan yang tidak perlu dicari, akan terzahir dengan sendiri.